SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu:

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: -Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiyeye haksızlık ediyor -Tekstil ithalatına getirilen ek vergiler, 135 bin yeni istihdam sağladı, tekstil yeniden eski parlak günlerini yaşıyor


GAZİANTEP (A.A) - SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiyeye haksızlık yaptıklarını belirterek, Moodys kredi notumuzu bir derece yükseltti ama hakkımız olan notu alamadığımıza inanıyorum dedi.
     SANKO Holdingten yapılan açıklamaya göre, Haber Türk Televizyonunda, Buse Biçerin hazırlayıp sunduğu ve canlı yayınlanan Sektör Dosyası isimli programa katılan Konukoğlu, Türkiyenin IMFe borcunu ödediğini, cari açığı düşürdüğünü ama buna rağmen kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notunu düşük tuttuklarını belirtti.
     Yunanistan, İtalya ve İspanya ekonomilerinin her geçen gün sıkıntılı süreç yaşadığını, Türkiyenin ise ihracatı, üretimi ve gelişmesini sürdürdüğünü kaydeden Konukoğlu, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiyeye haksızlık ettiğini ve onların gerçeği göreceklerine inanmak istediğini vurguladı.
     AB-Türkiye ilişkilerine de değinen Konukoğlu, AB Türkiyeyi bünyesine almadığına pişman olarak bir gün karşımıza çıkacak, işte o zaman söz söyleme hakkı bizim olacak görüşlerini dile getirdi.
    
     -Teşvik sistemi-
    
     Bir soru üzerine, açıklanan teşvik sisteminin, şimdiye kadar açıklananlar içerisinde en kapsamlısı olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, şöyle devam etti:
     Yeni teşvik sistemi, illerin kalkınmasını ve istihdam artışını sağlayacak kapasitede. Otomotiv sektörü açısından da önemli hükümler içeriyor. Türkiyenin kendi otomotivini yapacağına inanıyorum. Daha önce de açıklamıştım. Otomotiv yatırımı tek başına bir şirketin altından kalacağı bir iş değil. Birkaç büyük şirket bir araya gelirse biz de varız. Sanko olarak zaten sektörün içerisindeyiz. Gaziantepte iş makineleri üretimi yapılan çok modern bir fabrikamız var. Bununla sınırlı kalmadık ve Sakaryada Başak Traktör fabrikasını satın aldık. 600 olan yıllık üretimi bu yıl bin 500e, daha sonraki süreçte ise 10 bin ve üzeri rakama çıkarmayı öngörüyoruz.
     ABDden, aralarında oda başkanları ve belediye başkanlarının da bulunduğu bir heyetin kendisini ziyaret ettiğini anımsatan Konukoğlu, ABDnin zengin olduğu kadar, işsizi çok olan bir ülke olduğunu dile getirdi.
     Heyettekilerin kendilerine, emek yoğun sektörlerden çıkmakla büyük hata ettiklerini ifade ettiğini bildiren Konukoğlu, şunları kaydetti:
     Sankonun tekstil ve diğer işletmelerinde incelemeler yapan heyet, bizi ABDye yatırıma davet etti. Ancak, Türkiyenin bunca işsizi var iken gidip başka bir ülkeye yatırım yapmayı düşünemeyiz. Kendilerine bir öneride bulundum, ABDde ürettiğimiz kadar ürünü, Türkiyeden gönderdiğimizde gümrüksüz olarak ithal ederseniz yatırımı düşünürüz dedik.
    
     -Tekstil sektörünün önemi-
    
     Tekstilin tarihsel sürecine de değinen Konukoğlu, Türkiyede tekstilin yerini tutacak hiçbir sektör olmadığını vuruladı.
     İstihdam deposu olan tekstil sektörünün, üretimin ve ihracatın da lokomotifi olduğunu, dünyanın en zengin ülkeleri ve kişilerinin zenginliğini tekstile dayalı olduğunun görüldüğünü dile getiren Konukoğlu, şunları kaydetti:
     Pamuk üretimimiz, kalifiye elemanımız ve son teknoloji tekstil tesislerimiz var. Tekstil ithalatına getirilen ek vergiler sonrasında sektörde 135 bin yeni istihdam sağlandı. Kalitemizden, moda ve marka oluşturmamızdan hiç şüphemiz yok. Sanko olarak Çine dahi tekstil ihracatı yapıyoruz. Başka söze gerek var mı- Çok beklenmedik bir olumsuzluk yaşanmazsa, tekstil yeniden eski parlak günlerine dönüyor diyebiliriz.
     Konukoğlu, Sanko olarak enerji yatırımlarını planladıkları şekilde sürdürdüklerini, tekstilde yenileme yatırımlarını aksatmadıklarını, Başak Traktör olarak zirai alet üreticileriyle işbirliğini geliştirecek çalışmalar öngördüklerini de sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER