Süt fiyatlarındaki düşüş üreticiyi zor durumda

Süt fiyatlarındaki düşüş üreticiyi zor durumda bıraktı -Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Koyuncu: -Sanayici protokolle belirlenen referans fiyata uymayarak fiyatları insafsızca düşürüyor -Tire Süt Kooperatifi Başkan


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Koyuncu, Sanayici protokolle belirlenen referans fiyata uymayarak fiyatları insafsızca düşürüyor dedi.
     AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Koyuncu, sanayiciyi Ulusal Süt Konseyi ile imzalanan referans fiyat uygulaması protokolüne uymamakla suçladı.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, süt üreticileri ile sanayici temsilcilerinin oluşturduğu Ulusal Süt Konseyinde, 31 Ekim 2012 ile 31 Mart 2013 tarihleri arasında çiğ süt litre fiyatının 90 kuruş olması yönünde protokol imzalandığını hatırlatan Koyuncu, sanayicinin protokolün süresini beklemeden 1 Ocak itibariyle çiğ süt fiyatını 80 kuruşa düşürdüğünü ifade etti.
     Sanayiciyi insafsız davranmakla suçlayan Ali Koyuncu, Süt fiyatlarının düşürülmesi, tamamen sanayicilerin karlılıklarını yükseltme amacıyla yapılmış bir uygulamadır. Üretici şu anda kar edemez durumda dedi.
     Hükümetin süt fiyatlarını belli bir seviyede tutmak için sanayiciye bir takım destekler verdiğini anımsatan Koyuncu, okul sütü projesinin bunlardan biri olduğunu vurguladı.
     Koyuncu, şöyle konuştu:
     Hükümet okul sütü projesinin dışında sanayiciye süt tozu üretimi için ton başına 3 bin 500 lira destek veriyor. Hükümet iyi niyetli davranmasına rağmen, maalesef sanayici geçen sene olduğu gibi bu yıl da okul sütü ihalesi yapıldıktan sonra fiyatı düşürdü. Sanayici insafsızca süt fiyatlarını düşürüyor. Bakanlığın referans fiyata uymayan sanayicinin okul sütü ihalesini iptal etmesini bekliyoruz.
     Yem ve saman fiyatlarının artması sebebiyle süt üreticisinin çok zor durumda olduğunu belirten Ali Koyuncu, iki litre sütle bir kilogram yem alınabildiğini ifade ederek, Sanayici fahiş karlar peşinde. 90 kuruşa sattığımız çiğ sütün fiyatı son bir yılda yüzde 11 artarken, sanayicinin sattığı süt ve süt ürünleri yüzde 140 oranında arttı diye konuştu.
    
     -Yeni kurulan çiftlikler üretimi artırdı-
    
     Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Bölge Hayvancılık Kooperatifler Birliği Başkanı Mahmut Eskiyörük de, Türkiyenin yıllık süt üretiminin yaklaşık 15 milyon ton, süt üretiminin en yüksek seviyeye ulaştığı ayların ise Mart-Nisan olduğunu söyledi.
     Son yıllarda verilen faizsiz kredilerle Türkiye genelinde yeni üretim çiftliklerinin kurulduğunu ifade eden Eskiyörük, Yeni kurulan çiftliklere alınan hayvanlardan süt verimi elde edilmeye başlandı. Şubat ayı sonunda olması gereken süt bolluğu Ocak ayında yaşanınca sanayici referans fiyatı 80 kuruşa çekti. Üreticide endişeye yol açan bu durum Ege Bölgesinde süt fiyatını 75 kuruşa kadar düşürdü dedi.
     Mahmut Eskiyörük, hükümetin okul sütü projesi gibi bir projeyle, muhtaç ailelere ücretsiz süt dağıtması önerisinde bulundu.
    
     -Sanayici protokolü ihlal etti-
    
     Bayındır Süt Üreticileri Birliği Genel Başkanı Mustafa Akdeniz de sanayicinin referans fiyat için imza attığı protokolü ihlal ettiğini belirterek, şunları söyledi:
     İmzalanan protokol çerçevesinde 1 Ekim 2012 tarihinden bu yana 90 kuruşa süt alan sanayici ne oldu da 1 Ocaktan itibaren litre fiyatını 80 kuruşa çekti. Bu tutum bazı bölgelerde fiyatı 70 kuruşa kadar düşürdü. Sanayicinin canı sıkılınca fiyatı düşürüyor. İmzaladıkları protokole uymalarını bekliyoruz. Hükümet süt fazla olduğu dönemde süt tozu üretin diye sanayiciye prim veriyor. Düşük fiyatlar sebebiyle üretici krize girdi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal da sanayicilere referans fiyata uymaları konusunda çağrıda bulundu. Süt tozu kotası bulunan sanayicinin referans fiyatın altında alım yapamayacağını belirten Güldal, referans fiyatın altında alım yapan sanayicinin kotasının iptal edileceğini vurgulayarak, Son günlerde çiğ süt fiyatlarının düştüğünü görüyoruz. Fiyatları kimin düşürdüğünü yakından izliyoruz. Sanayicilere okul sütü projesi ve yeni süt tozu kotası devreye girinceye kadar beklemelerini tavsiye ediyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Süt fiyatlarındaki düşüş üreticiyi zor durumda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER