Ege Bölgesi'nde develer bu sene 76 arenada güreşecek


Ege Bölgesi'nde gelenek haline gelen deve güreşlerinin 2015-2015 sezonu tarihleri ve güreş alanlarında dikkat edilmesi gereken kurallar belirlendi. Bu yıl 76 yerde deve güreşi düzenlenecek. Merkezi Aydın'da bulunan Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu, Işıklı Mahallesi'nde yaptığı toplantıyla güreş tarihlerini belirlendi. Sezonun ilk güreşi, 15 Kasım 2015 tarihinde İzmir'in Dikili ilçesi Kıratlı Mahallesi'nde, sonuncusu ise 20 Mart 2016'da, İzmir'in Bornova ilçesi Pınarbaşı Mahallesi ve Balıkesir'in Gökkaya Mahallesi'nde yapılacak.

Toplantıda, federasyona yazılı müracaat etmeyen derneklerin güreş düzenlemesine müsaade edilmemesi kararlaştırıldı. Deve güreşlerine katılacak komiteler, 31 Eylül'e kadar federasyona 500 lira yatıracak. Ayrıca bu yıl belirlenen güreş takvimi, sonraki yıllarda da geçerli olacak. Dört ay sürecek sezonda, isteyen istediği deveyle güreşlere katılamayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın devecilik derneklerine gönderdiği yönetmelik kapsamında develer, güreşen ve üretilen olarak kayıt altına alınacak. Güreş devesi olanlar güreşlere katılabilecek. Sahalarda, güreşlere yakın bölgede mangal yakılması ve içki içilmesinin yönetmelikle yasaklandığını belirten Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Metin Çetin, "Yani insanların içki içmesi yasak değil ancak deve güreşinin yapıldığı alanın yakınında içki içilmesi yönetmelikle yasaklandı. Deve güreşlerinde alkol satmak zaten yasak. Yanında alkol getirenler de güreş alanlarında değil de dış alanda içebilir. İnsanların eğlenme haklarını elinden alamayız. Deve güreşinin yapıldığı saha içerisinde alkol tüketimine izin veren komiteler tespit edildiği takdirde, sonraki yıllarda güreş yapmalarına izin verilmeyecek." şeklinde konuştu.

Bakanlığın, develeri güreşen ve üretilen olarak iki statüde kayıt altına alınmasını istediğini de aktaran Çetin, "Bu develere bakanlık tarafından bir kimlik verilecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlükleri tarafından bu kimlikle develerin sağlık kontrolleri her yıl yapılacak, güreşebilir kaydı olan develer güreşebilecek. Önüne gelen deve, sahalara girip güreşemeyecek. Bu şekilde Türkiye'deki deve sayısı da belirlenmiş olacak." dedi.

İyi bir güreş için 100 ile 120 arasında devenin katılması gerektiğini söyleyen Federasyon Başkanı Çetin, "Deve sayısının az olması veya 120'den fazla olması da handikaptır. Deve güreşi, 10 dakikadan fazla sürdürülemez, yoksa hayvanlara eziyet edilmiş olur. Bu yüzden güreşlerde hayvan sayıları 120'yi geçmeyecek." diye konuştu. Deve güreşlerinde hayvanların korunmasının kendileri için birinci planda olduğunu vurgulayan Çetin, "5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre hayvanların korunması gerekiyor. Hayvanın canının yandığını farkeden hakemler, mal sahibine bakmadan develeri ayırmak mecburiyetindedir. Kan gördüğünde, ayağının acıdığını farkedince kesinlikle güreşi sonlandırmak zorunda." dedi.

Ege Bölgesi 2015-2016 sezonu deve güreş tarihleri şöyle: İlk deve güreşi 15 Kasım 2015, İzmir'in Dikili ilçesi Kıratlı Mahallesi'nde. 22 Kasım'da Karpuzlu ve İzmir'in Bergama ilçesi Zeytindağ Mahallesi. 29 Kasım Söke, Atça, İzmir'in Bayındır ilçesi, Furunlu ve Kozak mahalleleri, Manisa'nın Gölmarmara ilçesi ve Çanakkale Bafa'da. 6 Aralık'ta Koçarlı, İzmir'in Çiğli ilçesine bağlı Harmandalı Mahallesi ve Ödemiş ilçesi, Manisa'nın Turgutlu ilçesi, Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Güllük Mahallesi'nde. 13 Aralık'ta Didim ve Köşk ilçelerinde. 20 Aralık'ta Aydın'ın Buharkent, Manisa'nın Sarıgöl ve Balıkesir'in Ayvalık ilçelerinde. 27 Aralık'ta Aydın'ın Efeler, Çanakkale'nin Ezine, İzmir'in Dikili ve Kemalpaşa ilçelerinde. 3 Ocak 2016'da Aydın'ın İncirliova, İzmir'in Ödemiş ve Menderes ilçeleri, Balıkesir'in Gönen ilçesine bağlı Sarıköy Mahallesi, Muğla'nın Bodrum ilçesinde. 10 Ocak'ta Aydın'ın Germencik, İzmir'in Menemen, Çanakkale'nin Bayramiç ve Denizli'nin Sarayköy ilçelerinde. 17 Ocak'ta İzmir'in Selçuk ilçesi, Muğla'nın Yatağan ilçesi ve Çanakkale'de. 24 Ocak'ta Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Mahallesi, İzmir'in Bayındır, Balıkesir'in Bergama ve Antalya'nın Kumluca ilçelerinde. 31 Aralık'ta Aydın'ın İncirliova ilçesine bağılı Sınırteke Mahallesi, Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde. 7 Şubat'ta Aydın'ın Kuşadası ve Yenipazar, İzmir'in Bergama ve Çanakkale'nin Biga ilçelerinde. 14 Şubat'ta Aydın'ın Kuyucak, İzmir'in Tire, Balıkesir'in Edremit ve Muğla'nın Milas ilçelerinde. 21 Şubat'ta Aydın'ın Nazilli, Söke ve Çine ilçelerinde. 28 Şubat'ta Aydın'ın Bozdoğan, İzmir'in Torbalı, Manisa'nın Salihli ve Çanakkale'nin Çan ilçeleriyle Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Köşkerler köyünde. 6 Mart'ta Aydın'ın Köşk ilçesi, Balıkesir'in Karesi ilçesi ve Muğla Altınova'da. 13 Mart'ta Aydın'ın Germencik ilçesine bağlı Ortaklar Mahallesi, İzmir'in Bayraklı ilçesi, Balıkesir'in Poyracık köyü, Denizli'nin Buldan ilçesinde. 20 Mart'ta Pınarbaşı ve Balıkesir'in Gökkaya Mahallesi'nde. CİHAN
<< Önceki Haber Ege Bölgesi'nde develer bu sene 76 arenada güreşecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER