Milyonlarca kredi kartı kullanıcısına önemli haber!

Milyonlarca kredi kullanıcısını yakından ilgilendiren haber...

Milyonlarca kredi kartı kullanıcısına önemli haber!

  • Bankacılık otoritesi, kredi kartlarında taksit sınırı uygulamasının farklı kartlarla delinmesine izin vermeyecek. 
  • Buna göre şahsın 10 kartı olsa bile her kartına ayrı taksit uygulanmayacak. 
  • Aylık taksit kişinin gelirinin yarısını geçemeyecek.

Ocak ayın­da yü­rür­lü­ğe gir­me­si bek­le­nen kre­di kar­tı­na tak­sit sı­nır­la­ma­sı­na iliş­kin ye­ni dü­zen­le­me­nin ay­rın­tı­la­rı net­leş­me­ye baş­la­dı. Ay­lık ge­li­rin ya­rı­sın­dan faz­la­sı­na tak­sit ya­pıl­ma­sı dö­ne­mi­nin ka­pa­na­cak ol­ma­sı­nın ya­nı sı­ra fark­lı kre­di kart­la­rı için de ‘tek li­mit ha­vu­zu­’ for­mü­lü dev­re­ye gi­ri­yor.

-Ge­li­rin ya­rı­sı ka­dar-

Ban­ka­cı­lık Dü­zen­le­me ve De­net­le­me Ku­ru­mu­’nun (BDDK) ça­lış­ma­sı­na gö­re tak­sit sı­nı­rı uy­gu­la­ma­sı­nın fark­lı kart­lar­la de­lin­me­si­nin önü­ne ge­çil­me­si­ne yö­ne­lik yap­tı­rım­lar ge­li­yor. Bu­na gö­re bir ki­şi­nin bir­den faz­la kre­di kar­tı ol­sa da­hi top­lam­da bir ay içe­ri­sin­de üst­le­ne­bi­le­ce­ği tak­sit tu­ta­rı sı­nır­lan­dı­rı­la­cak.

Ör­ne­ğin 10 kre­di kar­tı olan ve ay­lık 5 bin li­ra ma­aş alan bir ki­şi top­lam­da 2 bin 500 li­ra­nın üze­rin­de tak­sit ya­pa­ma­ya­cak. Kart­lar­dan bi­ri ile tak­sit sı­nı­rı dol­du­rul­du­ğun­da di­ğer dört kart ile tak­sit­li alış­ve­riş ya­pı­la­ma­ya­cak. BDDK ko­nu­ya iliş­kin tek­nik alt ya­pı­nın ha­zır­lan­ma­sı ama­cıy­la Ban­ka­la­ra­ra­sı Kart Mer­ke­zi (BKM) ile bir ara­ya ge­le­rek sis­te­mi ge­liş­ti­re­cek.

-Ti­ca­ret sek­te­ye uğ­ra­ma­ya­cak-

Bugün'de yer alan habere göre; Kre­di kar­tı­na tak­sit sı­nır­la­ma­sı ge­ti­ren dü­zen­le­me­nin yıl­ba­şın­da yü­rür­lü­ğe gir­me­si­nin ban­ka­lar­dan ge­len ce­vap­lar ve ba­kan­lı­ğın gö­rü­şü se­be­biy­le kı­sa sü­re­li­ği­ne ge­ci­ke­bi­le­ce­ği be­lir­ti­li­yor. Dü­zen­le­me­ye iliş­kin ça­lış­ma­la­rın ara­lık­sız de­vam et­ti­ği­ni ifa­de eden BDDK’­ya ya­kın bir kay­nak, “Tek­nik ay­rın­tı­lar üze­rin­de ça­lı­şı­yo­ruz. Tak­sit sı­nır­lan­dı­rıl­ma­sı eko­no­mi yö­ne­ti­mi­nin üze­rin­de önem­le dur­du­ğu bir ko­nu. Hem ti­ca­ri ha­ya­tı sek­te­ye uğ­rat­ma­ya­cak hem de tü­ke­ti­ci kre­di­ler­de­ki aşı­rı bü­yü­me­yi ön­le­ye­cek bir for­mül üze­rin­de ça­lı­şı­yo­ruz. Tak­sit sı­nır­lan­dı­rıl­ma­sı­nın fark­lı yön­tem­ler­le aşıl­ma­sı­nı is­te­mi­yo­ruz. Bu kap­sam­da bir ki­şi­nin bir­den faz­la kar­tı ol­sa da tak­sit tu­ta­rı­nın ge­li­ri ile oran­tı­lı ola­ca­ğı bir sis­tem üze­rin­de ça­lı­şı­yo­ru­z” şek­lin­de ko­nuş­tu.

-Taksitin payı yüzde 56,9-

BDDK ve­ri­le­ri­ne gö­re son­ra­ki dö­nem­le­re ait borç tu­ta­rı­nı da içe­ren bi­rey­sel kre­di kar­tı borç ba­ki­ye­si içe­ri­sin­de tak­sit­li ba­ki­ye­nin pa­yı Ara­lık 2013 iti­ba­riy­le yüz­de 56,9 se­vi­ye­sin­de. Bi­rey­sel kre­di kar­tı ba­ki­ye­si 13 Ara­lık iti­ba­riy­le 82,8 mil­yar Türk Li­ra­sı. Kre­di kart­la­rın­da­ki tak­sit­li tu­tar ise 47,1 mil­yar li­ra.

-Son iki ayda azaldı-

Öte yan­dan BKM ve­ri­le­ri in­ce­len­di­ğin­de kre­di kar­tı ile ya­pı­lan öde­me­le­rin içe­ri­sin­de tak­sit­li iş­lem­le­rin pa­yı­nın son iki ay­da azal­dı­ğı göz­len­di. Ey­lül ayın­da kre­di kar­tı ile öde­me­le­rin yüz­de 29,8’i tak­sit­li iş­lem­ler­den olu­şur­ken bu oran ekim ayın­da yüz­de 28,4, ka­sım ayın­da ise yüz­de 27,8 se­vi­ye­si­ne ge­ri­le­di.

-155 milyon kart taşıyoruz-

Ban­ka­la­ra­ra­sı Kart Mer­ke­zi (BKM) ara­cı­lı­ğı ile de POS üze­rin­den tak­sit sı­nır­la­ma­sı­nın de­li­nip de­lin­me­di­ği­nin ya­kın­dan ta­kip edi­le­bi­le­ce­ği be­lir­ti­li­yor. Eko­no­mi yö­ne­ti­mi­nin tak­sit üze­rin­de yo­ğun­laş­ma­sı­nın per­de ar­ka­sın­da top­lam kre­di kar­tı har­ca­ma­la­rın­da pe­şin sa­tış­la­rın ora­nı­nın düş­me­si ya­tı­yor. Ekim 2013 ta­ri­hi iti­ba­riy­le Tür­ki­ye ge­ne­lin­de 98 mil­yon 334 bin ban­ka kar­tı bu­lu­nur­ken, kre­di kart sa­yı­sı ise 56,7 mil­yon adet.

-Tüketici kendini ayarlıyor-

Ban­ka­la­ra­ra­sı Kart Mer­ke­zi (BKM) Ge­nel Mü­dü­rü So­ner Can­ko şun­la­rı söy­le­di: “Ge­ri­le­me­de bek­le­nen dü­zen­le­me­nin et­ki­li ol­du­ğu­nu ve kart kul­la­nı­cı­la­rı­nın dü­zen­le­me gün­de­me gel­me­den bi­linç­li bir şe­kil­de bu alan­da­ki ön­le­mi­ni al­dı­ğı­nı söy­le­ye­bi­li­ri­z.”

<< Önceki Haber Milyonlarca kredi kartı kullanıcısına önemli haber! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER