Rusya, ateşkes ilan etti: Ukrayna'dan tepki

Rusya, Kiev'in de aralarında olduğu şehirlerde sivillerin tahliyesi için ateşkes ilan edileceğini duyurdu Rusya'nın insani koridorları kendi topraklarına açmasına Ukrayna'dan tepki geldi.

SHABER3.COM

Rusya aralarında Kiev’in de olduğu şehirlerde, sivillerin tahliyesi için ateşkes ilan edileceğini duyurdu.

Söz konusu şehirlerin Kiev, Harkov, Mariupol ve Sumi olduğu açıklandı.

Bu şehirlerde, sivillerin tahliyesi için insani koridorlar açılacağı duyuruldu.

Tüm bu şehirlerde Rusya bombardımanı devam ediyordu.

Kiev’de BBC’nin de görüntülediği tahliye çalışmaları sırasında hayatını kaybeden siviller oldu.

Hafta sonu liman kenti Mariupol’deki sivilleri tahliye etmek için ilan edilen ateşkes sürdürülemedi. İki taraf da bozulan ateşkes için birbirilerini suçladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, son ateşkese ilişkin bir açıklama yapmış değil.

Ukrayna: Önerilen insani koridorların rotası "kabul edilemez"

Ukrayna'nın Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, Rusya'nın dört farklı şehirden önerdiği altı tahliye rotasının "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Sadece Mariupol ve Sumi'den önerilen tahliye rotalarının Ukrayna'nın farklı şehirlerine çıktığını; diğerlerinin Rusya ve müttefiki Belarus'a çıktığını belirten Vereshchuk, "Bu, insani koridor açmanın kabul edilemez bir yolu" dedi:

"Vatandaşlarımız Kiev'den çıkıp sonrasında Rusya Federasyonu'na götürülmek üzere Belarus'a geçmeyecek"

Vereshchuk, ABD, İngiltere ve Fransa'ya da insani koridorlar oluştururken yardımcı olma çağrısı yaptı.

Mariupol'den sivillerin tahliyesi için izin verilen yolun mayınlı olduğu ortaya çıktı

Uluslararası Kızılhaç KomitesiWnin operasyonlar direktörü Dominik Stillhart, BBC Radio 4'e verdiği röportajda, Pazar günü ikinci kez tahliye için geçici ateşkes kararı verilen yolun "mayınlı" olduğunu fark ettiklerini söyledi.

Hem Cumartesi günü ilk ateşkes kararında hem de dün ikinci geçici ateşkes ilanından kısa bir süre sonra bombardıman yeniden başladığı için tahliyeler yapılamamıştı.

Stillhart, hem Ukrayna hem de Rusya tarafıyla günlerdir görüştüklerini ancak bombardıman altında olan bölgelerden sivillerin çıkışını sağlayacak geçici ateşkes için detayların bir türlü teyit edilemediğini söyledi.

Stillhart'a göre anlaşmanın iki taraf için de "kesin, harekete geçilebilir ve net" olması gerekiyor ancak bu henüz sağlanamadı. Kızılhaç direktörü, bugüne kadarki uzlaşıların "prensipte" yapıldığını ve hangi rotaların ne kadar süreyle ve nasıl kullanılacağı konusundaki kafa karışıklığı sebebiyle hızlıca çöktüğünü söyledi.

Stillhart, Pazar günü bazı Kızılhaç çalışanlarının da Mariupol'de uzlaşılan rota üzerinden çıkmaya çalıştığını, ancak yolun mayınlı olduğunu fark ettiklerini söyledi:

"İşte bunun gibi sebeplerle iki tarafın tüm detaylar üzerinde net bir şekilde anlaşmış olması gerekiyor ki biz de anlaşmanın şartlarını sahada uygulayabilelim."

Rusya’nın kabul ettiği bazı insani koridorlar Belarus ve Rusya’ya açılıyor
Rusya ve Ukrayna’nın insani koridorlar oluşturmak için üçüncü kez uzlaştığı ateşkesin detayları gelmeye başladı.

Sivillerin tahliye edileceği bu koridorlar, Rusya’nın RIA Novosti haber ajansına göre Rusya ve Belarus’a açılıyor. Yani Rusya’nın saldırılarından kaçmak isteyen siviller ateşkesten faydalanmak isterse bu iki ülkeye gidebilecek.

Kiev’den açılan koridor, savaşta Rusya’nın en büyük ortağı ve topraklarından askerlerin de geçmesine izin veren Belarus’a ulaşırken Harkov’dan açılacak koridor da Rusya’ya çıkacak.

AFP’ye göre Mariupol ve Sumi’den açılacak koridorlar ise Ukrayna’nın diğer şehirlerine ve oradan talep edilirse yine Rusya’ya ulaşacak.

BBC'nin Kiev'deki muhabiri James Waterhouse da, Rusya Savunma Bakanlığı'nın dört şehirden yerel saatle sabah 9'da başlayacak olan ateşkesi duyurduğunu yazdı ve rotaların Rusya ve Belarus'a ulaştığını bildirdi.
Pazar günü Vladimir Putin’i arayarak insani koridorlar açma çağrısında bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bu koridorların Rusya veya Belarus’a açılmasını talep ettiğine dair iddiaları yalanladı.

Fransız haber kanalı BFMTV’ye konuşan Elysee Sarayı kaynakları, “Fransa Cumhurbaşkanı, Vladimir Putin ile görüşmesi sonrası Rusya’ya koridor açılmasını talep de kabul de etmemiştir. Cumhurbaşkanı, sivil nüfusun çıkmasına ve yardım ulaşmasına izin verilmesi konusunda ısrarcı olmuştur. Bu, Putin’in hikayeyi kendi açısından anlatması için, Ukraynalıları saldırgan ve kendi ülkesini herkese kaçış alanı sağlayan bir ülke olarak göstermek için bulduğu yeni bir yöntem.” açıklaması yaptı.
Waterhouse, kararın Pazar günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında geçen teleofn görüşmesi sonrası verildiğini de belirtti.



Rusya'nın insani koridorları kendi topraklarına açmasına Ukrayna'dan tepki: Tamamen ahlak dışı
Rusya'nın Kiev ve Harkov'dan açılan insani koridorların kendi topraklarına ve Belarus'a açılacağını duyurması sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin sözcüsü, durumu "tamamen ahlak dışı" olarak nitelendirdi.

Reuters haber ajansına konuşan Zelenskiy'nin sözcüsü, "Bu insanlar Ukrayna vatandaşı, evlerini terk ettikten sonra Ukrayna topraklarında kalmasına izin verilmeli. Bu tamamen ahlak dışı bir hikaye. İnsanları acıları, televizyonda yayımlanmak üzere fotoğraflar vermek için kullanılıyor." dedi.


<< Önceki Haber Rusya, ateşkes ilan etti: Ukrayna'dan tepki Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER