2nci Ar

2nci Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması -OİB Yönetim Kurulu Başkanı Sabuncu: -"Otomotiv endüstrimiz 5,1 milyar dolarlık ihracatla ilk çeyrek itibarıyla hedefine ulaşmıştır" -"Yılın bundan sonraki bölümünde


BURSA (A.A) - Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinin 5,1 milyar dolarlık ihracatla ilk çeyrek itibarıyla hedefine ulaştığını belirterek, "Yılın bundan sonraki bölümünde de aynı başarıyı sürdürerek, 2013 yılı için belirlediğimiz 20 milyar dolarlık ihracata ulaşacağımıza inancımız tamdır" dedi.
     OİB tarafından Ekonomi Bakanlığının desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) koordinatörlüğünde bu yıl ikincisi düzenlenen "Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması", Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde törenle başladı.
     Sabuncu, törende yaptığı konuşmada, otomotiv sektörünün, 2006 yılından bu yana Türkiyenin ihracat şampiyonu olduğunu hatırlattı.
     Türk otomotiv sektörünün, 50 yılı aşan tecrübesi, birikimi, altyapısı, ürün kalitesi ve global üretim sistemleriyle dünyanın 185 ülkesine ihracat yapan, Avrupanın en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Sabuncu, geçen yılın verilerine göre Türk otomotiv endüstrisinin, dünyanın 16ncı, Avrupanın ise 6ncı büyük üreticisi konumunda bulunduğunu anlattı.
     Sabuncu, 2012 yılında, Türkiyenin, Avrupanın en büyük ticari araç üreticisi olduğuna dikkati çekerek, "Otomotiv endüstrisi olarak 2012 yılını 19,1 milyar dolarlık ihracat rakamı ile kapattık ve üst üste 7nci sektörel ihracat şampiyonluğuna ulaştık" ifadesini kullandı.
     Otomotivde, Türkiyenin başlıca pazarı konumunda bulunan Avrupa Birliği (AB) bölgesinde beklentilerin üzerinde daralma yaşanmasının, sektörün ihracatını olumsuz etkilediğine işaret eden Sabuncu, geçen yıl başında pek çok uluslararası sektör kuruluşunun, AB pazarının yüzde 2-3 civarında daralacağını öngördüğünü anımsattı.
     Sabuncu, AB binek otomobil pazarının, yılı yüzde 8,2lik daralmayla kapattığı, ticari araçlar pazarındaki daralmanın ise yüzde 12,4 olduğu bilgisini vererek, şöyle devam etti:
     "Bunun doğrudan yansımalarını otomotiv ihracatımızda gördük. ABye yönelik otomotiv ihracatımız 2012 yılında yüzde 11 düştü ve AB ülkelerinin otomotiv ihracatımızdaki payı 4 puan gerileyerek yüzde 68 oldu. Bu yıl, otomotiv endüstrimiz 5,1 milyar dolarlık ihracatla ilk çeyrek itibarıyla hedefine ulaşmıştır. Yılın bundan sonraki bölümünde de aynı başarıyı sürdürerek, 2013 yılı için belirlediğimiz 20 milyar dolarlık ihracata ulaşacağımıza inancımız tamdır."
    
     -Türkiyenin otomotivde 2023 yılı hedefleri-
    
     Cumhuriyetin kuruluşunun 100üncü yılının kutlanacağı 2023ün hem Türkiye hem de otomotiv endüstrisi için büyük önem ve anlam ifade ettiğine dikkati çeken Sabuncu, 2023te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alması hedeflenen Türkiyenin ihracat sektöründe ulaşması gereken miktarın 500 milyar dolar olarak belirlendiğini anımsattı.
     Sabuncu, Türk otomotiv endüstrisinin 2023 hedefinin, 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolarlık ihracat miktarı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     "TİM çatısı altında başlatılan Türkiye 2023 İhracat Stratejisi Sektörel Kırılım Projesi, sektörümüzün belirlediği hedefler ve ölçütler doğrultusunda ihracat beklentilerinin yerine getirilmesi için önemli bir fırsattır. 2023 Otomotiv Sektörü İhracat Stratejisi Projesinde, Otomotiv Sanayii Strateji Belgesi ile bütünleşme sağlanmış durumdadır. 2023 Otomotiv Sektörü İhracat Strateji Belgesi, 20 hedef, 50 ölçüt ve 74 eylemden oluşmaktadır ve sektörün 2023 hedefine ulaşmada yol haritasını ortaya koymaktadır."
     Otomotiv endüstrisinin 2023 hedeflerine ulaşmasında olmazsa olmazlarını, "Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmak, tasarım yetkinliklerimizi geliştirmek" diye niteleyen Sabuncu, ancak bu şekilde katma değeri yüksek araç, aksam ve parçalar üretebileceklerini anlattı.
     "Ülkemizin 2011 yılı itibarıyla yüzde 1in altında olan Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya oranının yüzde 3ler seviyesine çıkması gerekmektedir" diyen Sabuncu, otomotiv sektöründe 8,8 dolar olan ihracat kilogram fiyatının, hedeflere ulaşılabilmesi için artırılmasına ihtiyaç duyulduğu bilgisini verdi.
     Sabuncu, Türkiyenin, dünya inovasyon sıralamasında 74üncü, rekabetçilik sıralamasında ise 38inci sırada yer aldığını dile getirerek, "Bu sıralamalarda mutlaka daha yukarılara çıkmalıyız. 2011 yılında ülkemizden Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatına (WIPO) 4 bini aşkın patent başvurusu yapılmış, bunların yaklaşık 900ü patent almıştır. Bu sayıları da mutlaka artırmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
    
     -Ar-Ge merkezlerinin öncüsü; otomotiv sektörü-
    
     Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yayımladığı son verilere göre, otomotiv endüstrisinin, Türkiyede kurulu 138 Ar-Ge merkezi arasında 57 merkez ile sektörler bazında ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Sabuncu, bunun, otomotiv sektörünün Ar-Ge alanında zaten öncü olduğunu açıkça gösterdiğini belirtti.
     Sabuncu, "2nci Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması"nda toplam 300 bin lira para ödülü verileceğini söyledi.
     Yarışmanın, otomotiv aksam ve parçalarına yönelik düzenlendiğine işaret eden Sabuncu, şöyle konuştu:
     "İkincisini düzenlediğimiz Ar-Ge Proje Pazarı ve Otomotiv Komponent Tasarım Yarışması ile oluşturulmuş mevcut yapının çatısını kurmak istiyoruz. Türkiyenin 2023 vizyonuna hizmet edeceğine inandığımız Tasarım ve Ar-Ge Çalışmalarının Yaygınlaştırılması Stratejisi doğrultusunda, araç komponentleri bazında düzenlenen yarışmanın geleneksel hale gelerek ülkemiz otomotiv endüstrisinin gelişiminde önemli bir misyon üstleneceğine inanıyoruz."
    
     -"Geçen yılki başvuruların 2,5 katı"-
    
     OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Proje Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ise bu yıl yaptıkları çalışmalar sayesinde iki etkinliğe ilginin büyük oranda arttığını bildirdi.
     Ülkenin dört bir yanından 700e yakın proje başvurusu aldıklarını ve bunun, geçen yılki başvuruların neredeyse 2,5 katı olduğunu ifade eden Burhanoğlu, Türkiyenin 2023 yılına kadar ihracatını 500 milyar dolara, kişi başı gelirini 25 bin dolara çıkarma, dünyanın da en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefi doğrultusunda proje pazarları ve tasarım yarışmaları gerçekleştirilmesinin, bir devlet politikası haline geldiğini anlattı.
     Burhanoğlu, sektöre yeni iş gücü, fikir ve metotlar kazandırmanın, Türkiyede üretilen araç ve parçaların katma değerlerinin yükseltilmesi bakımından önemli olduğuna değinerek, "Ülkemizin 2023 vizyonu doğrultusunda otomotiv endüstrimize düşen misyon; sektör ihracatını 75 milyar dolara çıkararak, katma değeri yüksek, ithalat oranı düşük, istihdamı yoğun, rekabetçi, Ar-Ge, tasarım ve üretimde öncü bir merkez olmaktır" ifadesini kullandı.
     Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de otomotiv sektörünün, Bursa ve Türkiye ekonomisi için önemine dikkati çekerek, bu etkinliğin sektöre önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
     Daha sonra, yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Sedat Gök

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER