DÜ 2012

DÜ 2012-2013 akademik yılı ve İİBF açılış töreni -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -TÜBİTAKın Türkiyede en önemli müşterisi Tarım Bakanlığıdır. Tarım Bakanlığı TÜBİTAKa en fazla proje götürüp, en fazla para alan kamu kurul


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TÜBİTAKın Türkiyede en önemli müşterisi Tarım Bakanlığıdır. Tarım Bakanlığı TÜBİTAKa en fazla proje götürüp, en fazla para alan kamu kuruluşudur dedi.
     Dicle Üniversitesinin (DÜ) 2012-2013 akademik yılı ve yapımı tamamlanan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin (İİBF) açılışı için DÜ Kongre Merkezinde düzenlenen törende konuşan Bakan Eker, DÜnün gerek öğrenci sayısı, gerekse de altyapısı ve bilimsel çalışmalar için gereken kadro ve teknik donanımı ile giderek gelişme gösterdiğini, bunun en basit göstergesinin öğrenci sayısını 13 binlerden 27 binlere çıkarmış olması olduğunu söyledi.
     Eker, hükümet olarak eğitim ve öğretime en üst düzeyde önem verdiklerini, bir ülkede kamu bütçesinin içerisinde eğitime ayrılan bütçenin en üst düzeye çıkmasının bunu gösterdiğini ifade ederek, bunu yaptıklarını, kendilerinden önceki hükümetlerinin hiçbiri döneminde Türkiyede kamu bütçesi içerisinde eğitimin birinci sırada olmadığını, milli savunma gibi başka bakanlıkların birinci sırada geldiğini belirtti.
     İktidara gelmelerinin ardından milli eğitimin bütçe içerisindeki payının giderek arttığına dikkati çeken Eker, şöyle dedi:
     Eğitimin bütçeden aldığı pay yüzde 9dan yüzde 16lara çıktı. Yükseköğretimin bütçesi yüzde 2.5 milyardan, 11.5 milyara, eğitime ayrılan toplam bütçe 10.8 milyardan 49 milyar liraya çıktı. Türkiyede son 10 yıl içerisinde 53 olan devlet üniversitesi sayısı 103e, 23 olan vakıf üniversitesi sayısı da 65e çıktı. Toplamda üniversite sayısı 76dan 168e yükseldi. Bugün bütün şehirlerde birer üniversite bulunmakta, aralarında sağladıkları rekabetle ve birbirleri ile yarışla daha büyük başarılara imza atmaktadırlar. 2002-2003 akademik yılında Türkiyede 76 bin akademik personel bulunurken, 2009-2010 döneminde bu sayı 105 bine çıktı. Bugün bu sayının çok daha üzerinde bir sayıya ulaştık. Türkiye 2002de 1.8 milyar lira ARGEye para ayırıyordu. 2010 yılında ise ayrılan para 9.3 milyar lira. Gayri Safi Milli Hasıla içerisindeki ARGEnin payı 2002de 0.52 idi, ancak 2002deki Gayri Safi Yurt İçi Hasıla bildiğiniz gibi 230 milyar dolar civarında idi. 2010 yılında 700 milyar dolarlık Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın yüzde 0.84ü artık ARGEye ayrılmaktadır. Harçların kaldırılması ve burslar gibi ilave destekler de bizim eğitime verdiğimiz desteklerden. Lisans öğrencilerine verilen aylık burs ve öğrenim kredisi miktarı 2002de 45 liraydı, bugün ise 260 liraya çıktı.
    
     -58 araştırma enstitümüzle ARGE faaliyetlerine destek veriyoruz-
    
     Bakan Eker, DÜnün sadece Diyarbakır merkezine değil, tüm bölgeye, bir medeniyet havzası olan Dicle Nehrinin beslediği tüm coğrafyanın üniversitesi olduğunu vurgulayarak, bu nedenle çok daha iyi bir noktaya taşınmasının, alt yapısı ve fiziki şartlarının düzeltilerek çok daha iyi bir noktaya gelmesi için çalıştıklarını söyledi.
     Üniversitelerin bölgede bazı sektörlerde ihtiyaç hissedilen ara iş gücü yetiştirmesinin de önemli olduğunu ifade eden Eker, bakanlık olarak buna önem verdiklerini belirtti.
     TÜBİTAKın Türkiyede en önemli müşterisi Tarım Bakanlığıdır. Tarım Bakanlığı TÜBİTAKa en fazla proje götürüp, en fazla para alan kamu kuruluşudur. Kamu kuruluşları içinde bakanlığımız bir numara. 58 araştırma enstitümüzle ARGE faaliyetlerine destek veriyoruz diyen Eker, yakın bir zamanda Diyarbakırda Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi kurduklarını anımsattı.
     Eker, bakanlık olarak diğer faaliyet alanlarında ve DÜ ile müşterek projeler yapmaya, çalışmalar gerçekleştirmeye kararlı olduklarına dikkati çekerek şunları söyledi:
     Maalesef bu bölge ve Diyarbakır zaman zaman, haksız bir şekilde, bu bölgenin isminin üzerinde bulutlar dolaşmasına yol açan PKK terör örgütünün yaptığı bir takım eylemler nedeniyle hak ettiği ilgiyi ve desteği imaj açısından göremiyor. Sevgi, dostluk, barış ve hukuk içerisinde Türkiyenin meselelerini Kürt sorunu da dahil çözerek bölgeyi kalkındıracak, üniversite olarak kamu kuruluşları olarak bu çabamızı inatla ve inançla sürdüreceğiz. Çünkü bu bölgenin insanlarının ve Türkiyenin buna ihtiyacı var. Üniversitemizin sadece ekonomik meselelerle ilgili değil, sadece teknik ve endüstri ilişkileriyle değil, sosyal meselelerin çözümüne yönelik de araştırmalar yapması ve geliştirmesini arzu ediyoruz. Böylece hem vatandaşlarımızın arasında barışın tesisi, kardeşlik hukukunun gelişmesi sağlanacak, hem de üniversitemizin ve Diyarbakırın Türkiyede daha iyi tanıtılmasına katkı sağlanmış olacak. Bu yıllardır bizim çabalarımızın bir parçası oldu. Birlikte inşallah daha çok hizmet üreteceğiz.
    
     -Türkiyenin en büyük acil servisi-
    
     Vali Mustafa Toprak, DÜnün yaklaşık 50 yıllık tecrübesini, bilgi ve birikimini bugünlere yansıtarak yarınlara çok daha güçlü bir ışık tuttuğunu belirterek, böylesine iyi fiziki şartlara sahip ve son derece kaliteli akademik bir kadroyu bünyesinde barındıran bir üniversitede yüksek öğrenim görecek olmanın gençler açısından çok iyi bir fırsat ve şans olduğunu söyledi.
     Günümüzde üniversitelerin yerel ve ulusaldan daha ziyade uluslararası düzeyde kendilerini göstermek durumunda olduğuna işaret eden Toprak, şöyle konuştu:
     Ülkelerin birbirleri ile sıkı münasebetleri bireylerin kendi ülkeleri dışında da çalışabilmeleri için bilgi, beceri ve yetkinliklerini ortaya koymak durumunda olmaları üniversitelerde verilen eğitimin aynı nitelikte ve kalitede olmasını da zorunlu kılmaktadır. Diyarbakırın tüm dinamiklerinin desteği ile DÜ daha da gelişecek ve her alandaki araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile ilimizin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunacaktır. Öğrencilerimizin her birinden akademik faaliyetler çerçevesinde iyi araştırma ve çalışmalar yapmalarını ve birer Diyarbakır elçileri olmalarını bekliyoruz. DÜnün her geçen gün daha da gelişerek, uluslararası üniversitelerle kıyaslanacak bir seviyeye ulaşması temel arzumuz ve hedefimizdir. Ülkemiz bugün dünyanın önemli ekonomilerinden biri ve bulunduğu coğrafyada etkin söz sahibi bir ülke olmuştur. Bu güzel vatanımızı daha başarılı bir noktaya getirebilmek için el birliği ile çalışmalıyız.
     Toprak, üniversite bünyesinde hizmete giren Kalp Hastanesinin Ortadoğunun en büyük merkezi olma özelliğine sahip olduğunu ifade ederek, Bir yandan da ilimizde önemli bir acil servisin yapımı söz konusu. Bin mektrekare hedefi bugün başta Başbakanımız olmak üzere sizlerin ve Maliye Bakanımızın sağladığı kaynaklarla 10 bin 500 metrekarelik kapalı bir alanda belki Türkiyenin en büyük acil servisine kavuşmuş olacağız. Şükranlarımızı sunuyoruz dedi.
     Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ise, yönetimde bulundukları süre boyunca üniversitenin her geçen gün eğitim ve hizmet kalitesini yükseklere çıkarmak için gayret ettiklerini, bu kapsamda ildeki kamu kurum ve kuruluş ile sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde üniversiteyi her yıl bir önceki yıla oranla ileriye götürmenin gayretini sürdürdüklerini belirtti.
     Törende DÜ Konservatuvar Bölümü öğrencileri konser verdi.
     Tören, Bakan Ekerin, törenin yapıldığı salondan canlı yayınla İİBFnin açılışını gerçekleştirmesiyle sona erdi.
     Muhabir: Sema Kaplan - Ümit Özdal
     Yayıncı: Erdem Gültekin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER