Iraka seyahat edecek Türk vatandaşlarına uyarı

Iraka seyahat edecek Türk vatandaşlarına uyarı -Rize Emniyet Müdürlüğü Iraka seyahat edecek Türk vatandaşlarının, pasaport türünün ne olursa olsun vizeye tabi olduğunu bildirdi


RİZE (A.A) - Rize Emniyet Müdürlüğü Iraka seyahat edecek Türk vatandaşlarının, pasaport türünün ne olursa olsun vizeye tabi olduğunu bildirdi.
     Rize Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yalnızca umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının, üçüncü bir ülkeye uğramaksızın hava yoluyla doğrudan Bağdat, Basra, Necef ve Musula seyahatlerinde havalimanına varışlarında 30 gün kalış süreli giriş vizesi alabildiği belirtildi.
     Havalimanında vize kolaylığından yararlanırken hamili olunan pasaport türünün önem taşıdığı belirtilen açımlamada şu ifadeler yer verildi:
     Havalimanında vize uygulaması diplomatik pasaport, hususi pasaport ve hizmet pasaportu hamili Türk vatandaşlarını kapsamamaktadır. Bu tür pasaport hamili Türk vatandaşları, seyahatlerinden önce Irak temsilciliklerinden vize almadıkları takdirde, Iraka varışlarında havalimanından geri çevrilmektedir. Irak Kürt Bölgesi (IKB) içindeki Erbil ve Süleymaniyeye seyahatlerinde ise hamili bulunulan pasaport türü ne olursa olsun tüm vatandaşlarımız havalimanına varışlarında 10 gün kalış süreli geçici izin alabilmektedir.
     IKB dışındaki Irakın herhangi bir yerine Türkiye dışında bir ülkeden seyahat eden Türk vatandaşları, havalimanında giriş vizesi uygulamasından yararlanamamaktadır. Bu nedenle, başka bir ülkeden Iraka seyahatlerden önce Irak temsilciliklerinden vize alınması zorunludur. Bununla birlikte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) makamları, Türkiye dışındaki başka bir ülkeden Erbil ve Süleymaniyeye seyahat eden Türk vatandaşlarına da 10 gün kalış süreli geçici giriş izni vermektedir. IKBY makamları tarafından Erbil ve Süleymaniye havalimanlarından giren vatandaşlarımıza verilen 10 gün kalış süreli geçici giriş izni, yalnızca IKBde geçerli kabul edilmektedir. söz konusu geçici izinle Irakın IKB dışındaki bölgelerine (Dohuk, Erbil ve Süleymaniye vilayetleri dışındaki vilayetlere) seyahat edildiği takdirde, Türkiye dahil tüm yabancı ülke vatandaşları Iraka yasa dışı yollardan giriş yapmış kabul ederek yasal takibata uğramaktadırlar. Bu durumda, IKBY makamlarınca verilen geçici izinle IKB dışındaki bölgelere seyahat eden vatandaşlarımız tutuklanmak ve ikamet yasasını ihlalden asgari 3 ay hapis cezası istemiyle yargılanmak riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar.
     Hava yoluyla seyahatlerde belirli koşullar çerçevesinde geçerli olan sınır kapısında giriş vizesi itası uygulaması kara yoluyla seyahatlerde uygulanmadığı belirtilen açıklamada kara yoluyla seyahat edeceklere şu uyarılarda bulunuldu:
     Ülkemiz ile Irak arasındaki tek kara hudut kapısını teşkil Habur Sınır Kapısının Irak tarafındaki karşıtı İbrahim Halil Sınır Kapısında IKBY makamları, hamili bulunan pasaport türünden bağımsız olarak, vatandaşlarımıza 10 gün kalış süreli geçici izin vermektedir. Erbil ve Süleymaniye havalimanlarında olduğu gibi, IKBY makamları tarafından İbrahim Halil Sınır Kapısında verilen 10 gün kalış süreli geçici giriş izni, yalnızca IKBde geçerli kabul edilmektedir. Söz konusu geçici izinle Irakın IKB dışındaki bölgelerine (Dohuk, Erbil ve Süleymaniye vilayetleri dışındaki vilayetlere) seyahat edildiği takdirde, IKB dışındaki bölgelere seyahat eden vatandaşlarımız tutuklanmak ve ikamet yasasını ihlalden asgari 3 ay hapis cezası istemiyle yargılanmak riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar.
     Deniz yoluyla seyahat edecek vatandaşların başta Birleşik Arap Emirlikleri ve İran olmak üzere bazı ülkelerin limanlarından Basraya deniz ulaşımı yoluyla da seyahat etmek mümkün olduğu ifade edilen açıklamada, Basra deniz limanlarında giriş vizesi ita edilmediğinden, deniz yolunu kullanacak vatandaşların da seyahatleri öncesinde Irakın dış temsilciliklerinden vize almaları gerektiği belirtildi.
    
     -3 ay hapis cezası istemiyle yargılanma riski-
    
     Açıklamada ikamet ve çalışma izniyle ilgili şunlar kaydedildi:
     Bağdat, Basra, Necef ve Musul havalimanları ile Irak temsilciliklerinde ita edilen vizeler, Irakta yalnızca 30 gün kalınabilmesine imkan tanımaktadır. Irakta kalış süresi 30 günden fazla olacak vatandaşlarımızın bulundukları ilin valiliklerine bağlı ikamet bürolarına başvurarak oturma izni almaları gereklidir. İkamet izni almadığı halde 30 günden uzun süre Irakta kalan vatandaşlarımız da tutuklanmak ve ikamet yasasının ihlalden asgari 3 ay hapis cezası istemiyle yargılanma riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Iraka giriş vizesi, bir çalışma ya da ikamet izni olmadığı için, Irakta çalışacak vatandaşlarımızın seyahatleri öncesinde firmaları aracılığıyla çalışma vizesi almaları ve bir iş sözleşmesi temelinde Iraka gelmeleri gerekmektedir. Çalışma ve ikamet izni olmadan çalışan vatandaşlarımız ile işverenleri arasında ihtilaf yaşandığında, Irakta yasa dışı bulundukları cihetle vatandaşlarımızın Irak makamları nezdinde haklarını aramaları mümkün olamamaktadır. Yabancıların Irakta kalış kurallarını düzenleyen ikamet yasasına göre, ikamet izni alarak Irakta kalan yabancıların, Iraktan ayrılışlarından önce, ikamet izni için başvuruda bulunulan ikamet bürosuna giderek çıkış vizesi almaları gerekmektedir. Irak makamları, bu işlem yapılmadığı takdirde, yabancı ülke vatandaşlarının Iraktan ayrılmalarına izin vermemektedir. İbrahim Halil Sınır Kapısında veya Erbil ve Süleymaniye havalimanlarında IKBY makamları tarafından verilen geçici izin, IKBde yalnızca 10 gün kalınabilmesini mümkün kılmaktadır. IKBde kalış süresi 10 günden fazla olacak vatandaşlarımızın Dohuk, Erbil veya Süleymaniye Valiliklerine bağlı ikamet bürolarına gerekli evraklar ve Irak vatandaşı bir kefil ile başvurarak ikamet izinlerini almaları gerekmektedir. Ancak, alınan bu ikamet izinleri Irakın IKB dışındaki bölgelerinde tanınmamaktadır.
    
     -Nakit para taşıma sınırlaması-
    
     Nakit para taşıma sınırlaması olarak Irak yasaları, ülke dışına seyahat eden yolcuların beraberinde götürebileceği nakit para miktarına sınırlama getirdiği belirtilen açıklamada, söz konusu yasalara göre, 10 bin ABD Dolarının üzerindeki miktarı yolcu beraberinde ülke dışına çıkarılması suç teşkil etmektedir. Bu yöndeki teşebbüsler, ilgili şahsın gözaltına alınması veya tutuklanması ile götürülmek istenen paraya el koyulmasıyla sonuçlanabildiği ifade edilen açıklamada, İbrahim Halil Sınır Kapısından çıkışlarda 10 bin ABD Dolarının üstündeki meblağların sınır kapısındaki ilgili birime bildirilmesi suretiyle cüzi bir miktar kesinti karşılığında ülkemize götürülmesi mümkün olduğu kaydedildi.
     Iraktaki güvenlik şartlarında son yıllarda bir düzelme olmakla birlikte, ülkede güvenliğin ve istikrarın tam olarak tesis edilemediği belirtilerek ölümle sonuçlanan şiddet ve terör eylemlerine hala sıkça rastlanıldığı bildirildi.
     Geçmişe oranla Irakta halen çeşitli terör ve suç örgütleri yabancı ülke vatandaşlarını kaçırarak fidye talep edildiği vurgulanarak vatandaşların bu gibi olayları yaşamamaları için iş ortaklarını dikkatli seçmeleri, tanımadıkları insanlara güvenmemeleri ve Irakta ikametleri sırasında güvenli, merkezî yerleri seçmeleri tavsiye edildiği bildirildi.
    
     Muhabir: Serhat Çağdaş
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Iraka seyahat edecek Türk vatandaşlarına uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER