Komşu ülkelerin tahlil ve analizleri de

Komşu ülkelerin tahlil ve analizleri de onlara emanet -Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Uygulama Laboratuvarında komşu ülkelerden gelen tahlil ve analizler de yapılacak -Rektör Prof. Dr. Aslan: -Laboratuvarımız, Doğu Anadolu Bölgesi


AĞRI (A.A) - Fethullah Yaman - Metin Karip - Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, üniversiteleri bünyesinde Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında komşu ülkelerden gelen tahlil ve analizlerin de yapılacağını belirterek, Laboratuvarımız, Doğu Anadolu Bölgesinde olmayan, Türkiyede de parmakla gösterilen laboratuvarlardan biridir dedi.
     Prof. Dr. Aslan, üniversitelerinin temel amacının bölgenin kalkınmasında lokomotif görevini üstlenmek olduğuna işaret ederek, kurdukları Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarının amacının da bu olduğunu söyledi.
     Ağrının birçok ülkeye sınır olan bir kent olduğunu anlatan Aslan, Bu da dışarıdaki ülkelerden çeşitli analizlerin kentte yapılmasını kolaylaştırıyor. Laboratuvarımızı kurarken de Ağrıda bilimsel bir altyapının oluşmasını hedefledik diye konuştu.
     Aslan, yaklaşık 2 ay önce rektörler toplantısını yaptıklarını anımsatarak, toplantıda aldıkları kararla bu merkezi, 3 yıl önce kurdukları Kafkas Üniversiteler Birliğinin teknoloji merkezi yaptıklarını söyledi. Kurdukları yeni laboratuvar sayesinde 44 üniversitenin teknolojik altyapısını oluşturduklarını da ifade eden Aslan, şunları kaydetti:
     Bina yapısını bitirdik, 6 ay önce cihaz alımını bitirdik. Sadece bir tane cihazımız eksik, onu da alacağız. Şu an itibarıyla çevre illere ve yurt dışına çok sayıda analiz vermeye başladık. Tabi bunun en büyük kazancı Ağrıya oluyor. Bu tür güzel şeyler hem Ağrının tanıtılmasına hem de üniversitemizin gelişmesinde önemli rol oynayacak. En büyük avantajlarımızdan biri de laboratuvarımızda çalışan personelimizin ikisi yurt dışından. Bizim hedefimiz bu sayıyı 15e çıkarmak.
    
     -Laboratuvara yurtdışından da analizler gelecek-
    
     Aslan, yakın zamanda laboratuvarlarına yurt dışından tahlil ve analizler geleceğini belirterek, Laboratuvarımız Doğu Anadolu Bölgesinde olmayan, Türkiyede de parmakla gösterilen laboratuvarlardan biridir. Su, gıda, toprak ve daha birçok analizleri yapabiliyoruz. Yaklaşık 56 üniversiteyle anlaşma imzaladık ifadelerini kullandı.
     Laboratuvarlarında yurt dışından gelen personelin çalışabileceğini belirten Aslan, bu personelin sadece analiz için değil, aynı zamanda mastır ve doktoralarını da yapabileceklerini ifade etti.
     10 yıl içinde yüzde 20sini yabancı öğrencilerden, yüzde 20si de öğretim elemanlarından oluşan uluslararası bir üniversite olmayı hedeflediklerini aktaran Aslan, Her alanıyla farklı zihniyetlerin farklı dinlerin barındığı bir üniversite hedefliyoruz. Merkezi Araştırma Laboratuvarımızın en büyük hedefi, ilimizde Ar-Ge çalışmaların üssü olarak öne çıkarmak şeklinde konuştu.
    
     -Dünyadaki en modern teknolojiye sahip cihazlar bulunuyor-
    
     Merkezi ve Uygulama Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Oğuzhan Doğanlar da laboratuvar için bugüne kadar 6.5 milyon lira harcama yapıldığını, yapacakları yeni yatırımlarla bu miktarın 10 milyon lirayı bulacağını söyledi.
     Doğanlar, laboratuvarda dünyadaki en modern teknolojiye sahip cihazların bulunduğunu, bu cihazların tamamının yurt dışı tecrübesine sahip, aynı zamanda lisansüstü eğitimi bulunan uzman personel tarafından kullanıldığını belirterek, 2011 ve 2012 yıllarında laboratuvarımız olanaklarını kullanan akademisyenlerimiz, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Ahi Evran Üniversitesi, Diyarbakır Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ve Ukrayna Bilimler Akademisi ile ortak projeler yürütmüş, bu projelerin bir kısmı tamamlanmış ve bir kısmı halen devam ediyor dedi.
    
     -Birkaç gelişmiş merkezde yapılan bilinmeyen madde taramasını da yapıyoruz-
    
     Hedeflerinin Ağrı başta üzere bölgede ihtiyaç duyulan analizleri yapmak olduğunu belirten Doğanlar, içme ve kullanma suları, atık su, gıda analizleri, bal analizleri, toprak ve yaprak analizleri başlıkları altında toplamda 400 ayrı parametrenin analizinin dünyada kabul edilen metotlar kullanılarak, yüzde 99 doğruluk oranı baz alınarak yapılabildiğini anlattı.
     Doğanlar, ülkede sadece birkaç gelişmiş merkezde yapılabilen bilinmeyen madde taramasının laboratuvarlarında yapıldığına dikkati çekerek, Laboratuvarımızda gıdalarda mikrobiyolojik analizler dünyadaki en gelişmiş yöntemlerden biri olan doğrudan mikroorganizmaların DNAları üzerinden yapılan Real Time PCR yöntemiyle yapılmakta ve 1 günde sonuç yüzde 99 doğruluk oranıyla verilebilmektedir diye konuştu.
     Doğanlar, ayrıca laboratuvarda bölgenin arı ırkları, ballarda var olan polenlerin teşhisi, coğrafi işaret gibi analizlerin tamamen genetik olarak DNA seviyelerinde yapıldığını belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:
     Bu özellikleriyle laboratuvarımız, İzmir ARGEFAR, Mersin İl Kontrol Laboratuvarı ile ülkemizdeki 3 laboratuvardan birisidir. Bunlara ilaveten laboratuvarımız floresan ve 3 boyutlu görüntüleme yapabilen ışık mikroskopisi konusunda ülkemizdeki en iddialı alt yapılardan birine sahiptir. Birçok biyolojik örneğin yanında, tıp, eczacılık, balistik, malzeme mühendisliği konularında yapılabilecek birçok çalışma ışık mikroskopisi laboratuvarımızda yapılabilmektedir. Laboratuvarımız yapmış olduğu analizlerin uluslararası düzeyde kabulü için gerekli tüm hazırlıkları tamamlayarak, TS EN ISO/IEC 17025 standartları kapsamında uluslararası akredite olabilmek için bu ay sonunda TÜRKAKa başvuracaktır. Akreditasyonumuz tamamlandığında bölgede mevcut ürünlerin gerek yurt içi gerekse yurt dışı pazarlara sunulmasında bir engel kalmayacaktır.
    
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Komşu ülkelerin tahlil ve analizleri de Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER