Twitter'ın kapatılmasındaki amaç bu mu?

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'in yasaklanması Türkiye gündemine oturdu. Tepkiler çığ gibi büyüyor...

Twitter'ın kapatılmasındaki amaç bu mu?

  • Kemal Kılıçdaroğlu Twitter kullanıcılarına çağrıda bulundu: "Yasağa inat, özgürlüğe tweet at"  
  • Haluk Koç: Bu son adım; şu ana kadar ileri sürülen tüm iddiaların Başçalan tarafından kabul edildiğinin açık kanıtıdır.”
  • Akif Hamzaçebi: Başbakan hakkında suç duyurusunda bulunacağız.
  • Mustafa Destici: Bazı ses kayıtlarının yayınlanacağıyla ilgili bir takım dillendirmeler vardı. Bunların bir korkusu olarak bu yasakların getirildiği düşünülüyor. 

Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Yasağa inat özgürlüğe tweet at' çağrısında bulunarak karara tepki gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter'a giriş yasağına tweet atarak tepki gösterdi. Twitter'daki kullanıcılarına çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, "Yasağa inat, özgürlüğe tweet at"  yazdı.

Daha sonra bir televizyon kanalına konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, yasakla ilgili şu açıklamalarda bulundu.

Hani Türkiye özgür olacaktı? Erdoğan bundan niye korkuyor, niye çekiniyor? Cesursa bu yasağı kaldırsın. Düşünceyi yasaklarsanız ülkenin saygınlığını yerle bir edersiz. Emin olun; askerler bile düşünmemişti, askeri bir dönemde bile alınmamıştı. Özgürlük getireceğine yasak getiriyor. Dünyaya rezil oluruz. İnsan hakkı ihlalleri bir ülkenin sorunu değildir. O özgür dünyanın sorunudur. Bütün uygar dünyadan eleştiri alacaktır.

"BU KONUDAKİ SORULARA MUHATAP KALMAK İSTEMİYOR"

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı’nın tavrını olağan buluyorum. Yurtdışından yeni geldi, çağdaş dünyayı görüyor. YouTube ve Twitter’a yasak getirilmesiyle ilgili sorulara muhatap olmak istemiyor. Her türlü girişimde bulunacağız. Barolardan, sendikalardan medyadan da tepki gelmeli. Kararı doğru bulmuyoruz.”

HALUK KOÇ: 'ALO TWİTTER' HATTINI ÇALIŞTIRAMADIKLARI İÇİN YASAKLADILAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç, “Alo Twitter’ hattını çalıştıramadıkları için toptan yasaklama yoluna gittiler. Koç: 'Alo Twitter' hattını çalıştıramadıkları için yasakladılar. Bu son adım; şu ana kadar ileri sürülen tüm iddiaların Başçalan tarafından kabul edildiğinin açık kanıtıdır.” dedi. Twitter’a erişimin engellemesi üzerine yazılı açıklama yapan Haluk Koç, “Dün gece gözü dönmüş bir diktatörün son çırpınışlarından birisine tanık olduk. AK Parti sosyal medyanın en önemli alanlarından birisine, Twitter’a genel bir sansür getirdi. Haberleşme ve kişisel özgürlük alanlarına müdahalede hayal gibi görünen bir adım attı. Bu komik ve tehlikeli adım, Türkiye’yi artık demokratik bir ülke tanımından tamamen çıkarmıştır. Amaç, yapılan yolsuzlukların, hırsızlıkların, belgeleri ve kayıtlarının toplum tarafından öğrenilmesinin engellenmesidir.” ifadelerini kullandı.

Koç, şunları dile getirdi: “Türkiye demokrasisi tüm dünyaya S.O.S. çağrısı veriyor. Türkiye yazılı ve görsel medya sansüründen sonra, kişisel haberleşme ve sosyal medya alanını da kaybetmiştir. Tablo açık ve nettir. Diktatör kendisi ile beraber Türkiye’yi de uçuruma sürüklemektedir. Akıl ve vicdan tutulması yaşamayan herkesi bu kabul edilemez darbeye karşı tavır almaya çağırıyoruz.”

SARIGÜL: "TWİTTER YASAĞI DEMOKRASİYE DARBEDİR"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mustafa Sarıgül, Twitter’in kapatılmasının özgürlüğe ve demokrasiye vurulmuş darbe olduğunu söyledi. Sarıgül, “Başbakan Erdoğan bu yasakla Türkiyenin yönünü demokratik dünyadan, ne yazık ki Afganistan’a ve Kuzey Kore’ye çevirmiştir.” dedi.

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mustafa Sarıgül, Twitter’in kapatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sarıgül, “Twitter yasağının ülkenin demokrasisi için kara bir leke olduğunu belirterek, “Demokratik dünyanın bugün geldiği noktada asla ve asla kabul edilemez. Başbakan Erdoğan bu yasakla Türkiye’nin yönünü demokratik dünyadan ne yazık ki Afganistan’a ve Kuzey Kore’ye çevirmiştir. Ülkemizin itibarı yerle bir edilmektedir. Bu durumu kabul etmemiz söz konusu değildir. Kaldı ki Twitter’i yasaklamak mümkün değildir. İnternete ve sosyal medyaya kilit hiçbir demokratik ülkede vurulamaz. Gençlerimiz bu yasağı kolaylıkla aşabilir. Yurttaşlarımla Twitter ve sosyal medya yoluyla iletişim kurabiliyorum. Twitter ve sosyal medya özgürlüktür. Bu iletişim aracının elimizden alınması özgürlüğü ve demokrasiye darbedir. İfade ve iletişim özgürlüğü insanların en temel hakkıdır. Bu hakkın yok edilmesi bir insan hakları ihlalidir.” ifadelerini kullandı. 

CHP GRUPBAŞKANVEKİLİ HAMZAÇEBİ: 'YÖNETİMDE ZORBA VAR'

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Twitter’a erişimin engellenmesine sert tepki gösterdi. Hamzaçebi, “Türkiye'de yönetimde artık bir zorba vardır. Zorba artık hayatımızın her alanına müdahale etmeye başlamıştır" dedi.

Twitter’ın kapatılmasına siyaset dünyasından tepki yağıyor. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Diktatör Marcos’un ülkesini soyması dünya kamuoyunun zihninden hala silinmemiştir. Şimdi Türkiye bu Zorba yönetimin elinde Filipinler gibi anılan bir üçüncü dünya ülkesi konumuna taşınmaktadır. Meclis’te fezlekeleri okutmayarak yolsuzluklara bulaşan bakanlarını kurtardığını zanneden Recep Tayyip Erdoğan, şimdi milletin haberleşme özgürlüğünü elinden alarak kendisini kurtarabileceğini zannetmektedir. Bütün siyasi hayatını rövanş alma, siyasi rakipleriyle siyaseten değil, siyaset dışı yöntemlerle uğraşmak, milleti değil, kendisini var etmek üzerine kuran Recep Erdoğan kendisini kurtarmak için Türkiye'yi felakete götürmekten çekinmemektedir. Onun için artık ülke, millet, vatandaş değil sadece ve sadece kendisi vardır.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Ülkenin en acil meselesi bu zorbadan demokratik bir şekilde kurtulmaktır. 30 Mart bu nedenle sadece yerel yöneticilerin değil zorbanın da oylandığı gün olacaktır. Öte yandan haberleşme özgürlüğünü ortadan kaldıran bu girişim nedeniyle Recep Erdoğan hakkında bugün suç duyurusunda bulunulacak ve Twitter'ın açılması için gerekli tüm yasal girişimler yapılacaktır.”

DESTİCİ: ULUSLARARASI ARENADA TÜRKİYE YASAKÇI BİR ÜLKE OLARAK ADLANDIRILACAK

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye’de dün gece itibariyle dünyaca ünlü mikroblog sitesi Twitter'a erişimin yasaklanmasını eleştirdi. Uluslararası arenada Türkiye’nin yasakçı bir ülke olarak adlandırılacağını, Türkiye’yi bu duruma düşürenin de hükümet olduğunu kaydeden Destici, “Seçim öncesi özellikle bazı ses kayıtlarının yayınlanacağı noktasında bir takım dillendirmeler vardı. Bunların bir korkusu olarak bu yasakların getirildiği gibi toplumda bir kanaat var.Tabi gerçekleri gizlemek kolay değildir. Gerçeklerin böyle bir tarafı var. Mutlaka bir gün ortaya çıkar. 3-5 gün geciktirmiş olabilirsiniz ama neticede bunlar bir gün toplumla buluşur.” dedi.

“TWİTTER YASAĞINDAN DÖNÜLMELİ”

Twitter'a erişimin yasaklanması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Destici, “Gerçekten yasakları ortadan kaldıracağız diye iktidar olan hükümetin son dönemde, özellikle 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra tamamen yasakçı bir zihniyete bürünmüş olmasının bir tezahürü ve sonucu Tiwetter’in kapanması. Baktığımız zaman gerçekten kişi hak ve hürriyetlerinin engellenmesi, erişim hakkının engellenmesi olarak değerlendirebiliriz bunu net bir şekilde. Sadece Türkiye içerisindeki insanların, siyasetçilerin, bizlerin vereceği tepkinin daha büyüğü uluslararası arenada, dış dünyada, Türkiye yasakçı bir ülke olarak adlandırılacak. Yasakçı bir ülke gözüyle bakacaklar. Türkiye’yi bu duruma düşüren hükümettir. Dolayısıyla da ben bir an önce bu yanlış karardan dönülmesi gerektiğini düşünüyorum. Endişelerimiz var bu yasağın diğer Facebook olsun, Youtube olsun, oralara sirayet etmesi noktasında. Tabi burada millette oluşan algı, bizde oluşan algı, seçim öncesi özellikle bazı ses kayıtlarının yayınlanacağı noktasında bir takım dillendirmeler vardı. Bunların bir korkusu olarak bu yasakların getirildiği gibi toplumda bir kanaat var. Tabi gerçekleri gizlemek kolay değildir. Gerçeklerin böyle bir tarafı vardır. Mutlaka bir gün ortaya çıkarlar. 3-5 gün geciktirmiş olabilirsiniz ama neticede bunlar bir gün toplumla buluşurlar.” açıklamasında bulundu.

AJANSLAR
<< Önceki Haber Twitter'ın kapatılmasındaki amaç bu mu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER