Altın fiyatlarıyla ilgili vatandaşa önemli tavsiye

Altına yatırım yapmak isteyenler için en çok merak edilen başlıklar uzmanlara soruldu. İşte çok önemli tavsiyeler...

Altın fiyatlarıyla ilgili vatandaşa önemli tavsiye

Altın Fiyatları yaklaşık 10 günde son üç yılın en düşük seviyesi olan 1.230 dolara kadar indi. Analistlere göre bu düşüş 1.100 hatta 1.000 dolara kadar sürebilir. Ancak kısa süreli sert çıkışlar da görülebilir. Para dergisi, bu süreçte altına yatırım yapmak isteyenler için en çok merak edilen başlıkları uzmanlara sordu.

* Bu dönem altına yatırım için uygun mu?

Altın fiyatları 1.550 dolar seviyesinden başlattığı ve neredeyse kesintisiz sürdürdüğü düşüşle bugünlerde 1.230 dolarlara kadar indi. Başka bir ifadeyle kısa sürede yaklaşık yüzde 20 oranında değer kaybına uğradı. Önümüzdeki dönemde altının hızı kesilse bile düşüşünü sürdüreceği görüşü hakim. Ancak analistler son dönemde ABD Doları'nın TL karşısında değer kazandığına dikkat çekiyor. Bu da fiyatı dolara bağlı olan altın fiyatlarının Türkiye'deki düşüş hızını önemli oranda azaltmış durumda. Önümüzdeki aylarda da doların TL karşısında değerli konumunu korumasının beklendiğini söyleyen analistler bunun da altın fiyatlarını destekleyeceği görüşünde. Altının onsu 1.100 dolara inse bile dolar kurunun 2 TL'lere kadar çıkabilme potansiyeli nedeniyle çok küçük tutarlarda da olsa altında alım yapılması fikri kuvvetleniyor.


* Altın en erken ne zaman yeniden yükselişe geçebilir?

Bu konuda analistler çok farklı görüşler ortaya atıyor. Ancak ortak oldukları tek nokta, bu yıl içinde altında kalıcı ve kuvvetli bir yükseliş olmayacağı yönünde. Altında ciddi karlar elde etmek isteyenlerin ise iki hatta üç yılı göze alması gerekiyor. Şayet al-sat yaparak para kazanmayı düşünüyorsanız bu süreçte altın fiyatlarındaki sert fiyat dalgalanmalarından da para kazanmanın mümkün olduğu ifade ediliyor. Tabii piyasayı çok yakından takip etmek kaydıyla.

* Altın fiyatlarındaki düşüş sürer mi? Sürerse hangi seviyelere inebilir?

Altın fiyatlarında düşüşün sınırlı da olsa devam etmesi bekleniyor. Bu konuda ortak bir görüş yok. Ancak genelde 1.100 dolarlara kadar gerileme potansiyeli bulunduğu öne sürülüyor. Daha karamsarlar ise bu seviye kırılırsa 1.000 dolar hatta teknik açıdan kuvvetli direnç olan 970 dolar düzeyini işaret ediyor. Ancak ABD Merkez Bankası'ndan çok sürpriz bir karar çıkmazsa 1.000 dolar ve altı şimdilik zor görünüyor.

* Altının ons fiyatı için bugünlerde kritik seviyeler nedir?

Teknik olarak bakıldığında altın için kritik seviye olarak karşımıza 1.270 dolar çıkıyor. Bu seviyenin güçlü şekilde kırılması halinde (ki şu anda kırılmış görünüyor) bundan sonraki kritik seviye olan 970 dolara kadar gerileme potansiyeli var. Ancak bu seviyenin üzerinde kalması halinde önce 1.340, hemen ardından da 1.500 dolara kadar çıkması bekleniyor. Ancak analistlere göre, özellikle bu yıl içinde altın fiyatlarında düşüş ihtimali yükseliş ihtimaline göre oldukça fazla. Kısacası pozisyonunuzu yükselişe değil düşüşe göre planlamanız öneriliyor.

* Altında hangi seviyede alış, hangi seviyelerde satış yapılabilir?

Altın fiyatlarında 2013 yılında düşüş trendinin korunması bekleniyor. Ancak bu düşüşün sürekli ve kesintisiz olmayacağı görüşü hakim. Zaman zaman tepki çıkışları yaşanacak. Analistlere göre yatırımcılar bu dalgalanmadan yararlanabilir. Altın fiyatları 1.270 dolar üzerinde tutunduğu sürece tepki çıkışı yapacağı ve bu tepkinin de fiyatı 1.340, hatta 1.500 dolarlara kadar tırmandırabileceği düşünülüyor. Öte yandan altın 1.340 dolar seviyelerine ulaşırsa yatırımcıların bu çıkışı fırsat olarak kullanıp satış yapabileceği belirtiliyor. Yeni alım içinse analistler 1.270 doların aşağı yönde kırılmasının beklenmesi gerektiğini söylüyor. Gram altın fiyatlarının ise bu yıl 60-65 TL'lere inmesine neredeyse imkansız gözüyle bakılıyor. Analistlere göre, bu yıl altının gram fiyatı 75 TL'ler ve altına inerse, bu yeni alım için önemli bir fırsat doğuracak.

* Satarken en az düzeyde zarar etmek için hangi tip altını seçmeliyim?

Altın yatırımcısının bozdururken en az zarar ettiği altın çeşidi Cumhuriyet altını. Genellikle tam Cumhuriyet altınında alım-satım arasında 5 TL civarında bir fark bulunuyor. En az kayıp ise tahmin ettiğiniz gibi tam Cumhuriyet altınında oluyor. Çeyrek ve yarımda yüzdesel olarak tam altına göre kayıp daha yüksek seviyelerde kalıyor. Cumhuriyet altınını ise 24 ayar gram altın veya külçe altın takip ediyor. Bunları hem ziynet hem tasarruf aracı olan 22 ayar bilezik izliyor. 22 ayar bilezikteki kayıp ise genellikle yüzde 5 civarlarında kalıyor.

* En çok hangi altın tipinde zarar ederim?

En çok zarar ettiren altın çeşidi ise 14 ile 12 ayar olan altın takılarda yaşanıyor. Örneğin pırlantalı bir kolye satın alan bir yatırımcı bunu bozdurmaya kalktığında ödediği paranın neredeyse yarısını kaybediyor. Kuyumcular genellikle bu tarz takılarda kaybın yüzde 50'lere ulaştığını belirtiyor. Bu yüzden şayet yoğun işçilik gerektiren ziynet altın satın alıyorsanız, bunu mecbur kalmadıkça satmayın.

Mehmet Ali YILDIRIMTÜRK / Altın ve para piyasaları analisti

"Benim beklentim altın fiyatlarında 1.000 dolara kadar geri çekilme olacağı yönünde. Ancak bunun için FED'in tahvil alımını tamamen kesmesi gerekiyor. Yoksa bu yıl altın fiyatları 1.200 dolarlar civarında tutunabilir. Bu seviye kırılırsa karşımıza 1.180 ve 1.100 dolar çıkıyor. Altına yatırımı düşünenlere bozdururken en az kayıp veren Cumhuriyet altınını öneririm. Bunu 24 ayar gram altın veya külçe altın takip ediyor. Hem ziynet olsun hem yatırım yapayım diyenler içinse alım satımda diğer takılara göre en az kayıp oluşturan 22 ayar bilezik önerilebilir."

Şant MANUKYAN / İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü

"Altın için iki tane kritik nokta var, 1.270 ve 970 dolar. Şayet altın 1.270 dolar seviyesinin üzerinde tutunabilirse 1.340 ve 1.500 dolara doğru bir ralli başlatabilir. Ancak şu anda enflasyonun düşmesine rağmen ABD 10 yıllık tahvil getirileri yükseliyor. Bu da altın fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Bu durum halen devam ediyor. FED'in tahvil alımını kesene kadar geçecek olan (2013 yılsonuna kadar) süreçte altın fiyatları baskı altında kalacak gibi görünüyor. Öte yandan yatırımcılar bu seviyelerden ufak ufak alım yapılabilir. Ancak alım yapacak olanların en az iki üç yılı göze alması lazım. Bu süreci bekleyebilecek yatırımcılar içinse bugünkü seviyeler alım için oldukça iyi. Kısa vade düşünen yatırımcılar ise altına yatırım için bence beklemeli."

Kamil KARAKAŞ / Karakaş Atlantis Yönetim Kurulu Başkanı

"Altın fiyatlarına ilişkin beklentimiz 1.280 dolar civarında bulunan altının onsunun 1.100-1.150 dolara kadar gevşeyeceği yönünde. Çünkü ABD'li işletmelerin Afrika'da altın çıkartma maliyetleri 1.100 dolara yükselmiş durumda. Bu yüzden fiyatların maliyetin altına düşmeyeceğini düşünüyorum. Ayrıca doların TL karşısında değerlenmesini de göz önüne alırsak bu seviyelerden altına yatırım yapanların zarar etmesi çok zor görünüyor." 

Alper NERGİZ / GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Genel Müdürü

Kısa vadeli baktığımızda altın fiyatlarının 1.332 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüş baskısının süreceğini düşünüyorum. Altın fiyatlarındaki düşüşlerin devam edebilmesi içinse 1.260 desteğinin kırılması gerekiyor. Eğer 1.260 desteği de kırılırsa 1.200 ve 1.158 dolar seviyelerinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacak. Bu gerçekleşmez yani altın fiyatları 1.260 dolar desteğini kıramazsa tepki alışlarına maruz kalmak isteyecek ve bu durum altın fiyatlarının yeniden 1.332 dolar seviyesine doğru atak yapma isteğini kuvvetlendirecek.

Ahmet ULUHAN / Noor Capital Market Menkul Değerler OTC Piyasalar Pazarlama Müdürü

"1.195-1.150 dolar bandı muhtemelen piyasanın tutunacağı kritik destek seviyeleri olacak. Yeterli potansiyel oluşursa altın 1.350-1.380 dolara kadar düzeltme yapabilir. 1.200-1.150 dolar desteklerinde tutunamazsa düşüş 1.000 dolara kadar sürebilir. Ancak altın tüm piyasa koşullarında en güvenilir yatırım aracı olma özelliğini dün olduğu gibi bu günde sürdürüyor. Son dönemde riskler artmış olsa da altının cazibesini koruduğunu düşünüyoruz. Doğru seviyelerden altına orta ve uzun vadeli yatırım mantıklı olur. Yatırımcılar 1.200-1.150 dolar bandında portföylerdeki altın oranlarını artırılabilir."
<< Önceki Haber Altın fiyatlarıyla ilgili vatandaşa önemli tavsiye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER