Başbakan Yardımcısı Arınç: (2)

Başbakan Yardımcısı Arınç: (2) -2002 öncesine kadar Bursamızda 201,6 kilometre bölünmüş devlet yolu vardı. Oysa 11 yıl içinde biz tam 227 kilometre bölünmüş yolu buna dahil ettik. Yani 60 yılda yapılanların belki daha fazlasını


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2002 öncesine kadar Bursamızda 201,6 kilometre bölünmüş devlet yolu vardı. Oysa 11 yıl içinde biz tam 227 kilometre bölünmüş yolu buna dahil ettik. Yani 60 yılda yapılanların belki daha fazlasını 11 yıllık hükümetimiz döneminde yapmış olduk dedi.
     Arınç, 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri kampanya döneminde Bursa için öngörülen 100 Projenin geldiği aşamayı kamuoyuyla paylaşmak için partisinin İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, vaatleri arasında Bursa için bir Kentsel Dönüşüm Projesi ve kente özgü bir kanunun çıkartılmasının bulunduğunu hatırlattı.
     Bursada 600 bin yapıdan en az 250 bininin yıkılması veya deprem dolayısıyla güçlendirilmesi ihtiyacının olduğunu belirten Arınç, deprem kuşağında olması, geçmişten bu yana çekilen sıkıntılar ve ruhsatsız kaçak inşaatların Bursayı gerçekten üzen konular olduğunu dile getirdi.
     Arınç, seçimlerin ardından acı bir olay yaşandığını, Van depreminin bütün ülkede büyük bir üzüntüye yol açtığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     (Kentsel Dönüşüm Projesi) Bizim Bursa için Ankaraya taşıdığımız bu proje, bütün Türkiyeyi yakından ilgilendiren, hakikaten hayati önem taşıyan bir proje oldu. Bursanın bu yaklaşımı Türkiyeye model oldu. Biz Bursaya özel bir kanun, Kentsel Dönüşüm Kanunu çıkarmaya çalışırken, 81 ili kapsayan böyle bir ihtiyaç ortaya çıktı ve yeni bir kanun hazırlandı, parlamentomuzdan da geçti. Kentsel dönüşümün, yani Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası gerçekleşmiş oldu. Kentsel dönüşümün daha hızlı yürütülmesi amacıyla da Bursa, öncelikli iller içerisine alındı. Şuanda sadece 3 şehirde, İstanbulda, Bursada ve İzmir illerine özel, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri kuruldu. 81 il içinde Bursanın öncelikli bir il olarak dikkat çeken bir konumda olması, bizim kanunu çıkarma amacımıza da fevkalade uygun oldu. Diğer illerdeki kentsel dönüşüm faaliyetleri, Ankaradan doğrudan yürütülecek, ama İstanbul, Bursa ve İzmirde özel Kentsel Dönüşüm Altyapı Müdürlükleri bu işi öncelikli olarak takip edecek.
     Bursadaki kentsel dönüşüm çalışmasının belki sembolik olması bakımından, Çekirgedeki Maliye Lojmanlarının yıkımıyla başlatıldığını, gelecekteki afetlere hazır bir Bursa için kenti bütünüyle ele alan dönüşüm planlama çalışmasının da sürdüğünü anlatan Arınç, Bakanlığımız kentsel dönüşümde Bursa merkez ve Gemliki öncelikli bölge olarak ele alacak ve inşallah yakın gelecekteki kentleşme modeliyle Bursa dünyanın marka kentleri arasındaki yerini almış olacak dedi.
    
     -227 kilometre bölünmüş yol-
    
     Arınç, ulaşım konusunda, Tüm yollar Bursada kesişecek dediklerini ve öyle de olduğunu ifade ederek, 11 yıl öncesine kadar karayolu standartları açısından ciddi sorunlar yaşayan Bursanın cumhuriyet tarihinin en önemli ulaşım yatırımlarını hükümetleri döneminde almaya devam ettiğini bildirdi.
     2002 öncesi veya sonrasının, Türk siyasi hayatı bakımından da Türkiyenin kalkınması ve gelişmesi bakımından da önemli iki mihenk taşı olduğunu vurgulayan Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     2002 öncesine kadar Bursamızda 201,6 kilometre bölünmüş devlet yolu vardı. Oysa 11 yıl içinde biz tam 227 kilometre bölünmüş yolu buna dahil ettik. yani 60 yılda yapılanların belki daha fazlasını 11 yıllık hükümetimiz döneminde yapmış olduk. İkisini toplarsanız şu anda Bursa, bölünmüş yol ağı olarak 429 kilometreye yaklaşmış bulunuyor. Bu kapsamda, toplam 50 kilometre daha bölünmüş yol inşa edeceğiz. Yenişehir Çevre Yolu, Yehişehir-Bilecik, Bursa-Keles, İznik Çevre Yolu, Yenişehir-Bilecik, Bursa-Keles, Bursa-Orhaneli Baraj Yolu bölünmüş yol olacak. Ayrıca, İznik-Yenişehir, Domaniç-Oylat, Engürücük-Mudanya, Bandırma-Karacabey, İnegöl-Bozüyük, Susurluk-Karacabey, Orhaneli-Harmancık, İznik-Mekece yollarında da çalışmalarımız devam ediyor.
    
     -Uludağ yoluna kış koşullarına dayanıklı asfalt kaplama-
    
     Arınç, İstanbul-Bursa-İzmir Otoban Projesinin önemli bir proje olduğunu, Avrupanın en büyük ve dünyanın sayılı büyüklükteki projelerinden birisi olma özelliğini de taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Aynı zamanda Ankara ve Bursa arasında, iki başkenti birbirine bağlayacağımız 203 kilometrelik Sivrihisar-Bursa Otoyol Projemizde güzergah belirleme ihalesini yaptık. Harita ve ön mühendislik projesini tamamladık, şimdi önümüzdeki süreçte de ihalesine çıkacağız. Bununla ilgili bir harita da var.
     Bursa-Uludağ yolunu genişleteceğimizi de vadetmiştik. Ancak, toplam 23 küsur kilometrelik yolda, orman dokusunu ve Büyükşehir Belediyemizin teleferik projesini de dikkate alarak, karayolunda sadece iyileştirme çalışması yapmak üzere, değişikliğe gittik. Yol sathının düzenlenmesi, sıcak karışımlı kış koşullarına dayanıklı asfalt kaplama için harekete geçtik. Proje 2013 yılı sonu itibariyle bitmiş olacak. Yani Uludağ-Bursa yolundaki yol genişletme çalışmalarının bir değişikliğe uğradığını söylemek istiyorum.
    
     -Bursa-Ankara YHT Projesi-
    
     Arınç, geçtiğimiz haftalarda Bursa Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının temel atma törenini ilgili bakanların katılımıyla yaptıklarını anımsatarak, şu bilgileri verdi:
     Bursa-Ankara YHT Projesi, bir yönüyle İstanbulu da içine alacak, artık hayal değil. Şüphesiz temel atma, istasyon itibariyle oldu, ama bir yıllık çalışmalar içinde de çok güçlü neticeler alındı. Geçen yıl sonunda, tam 31 Aralık günü, müteahhitlerle ve TCDD ile bir protokole imza atmıştık. Bir yıl içinde de 4 tane tünelin ve bazı viyadüklerin çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını söyleyebilirim.
     İzmir-İstanbul YHT projesinin çalışmaları sürüyor. Öncelikle İzmir-Bandırma YHT hattını gündemimize aldık. Planlamamıza göre bu hat, Karacabeyden Bursaya bağlanacak. Proje, 3,5 milyar liraya mal olacak. Ulusal Raylı Sistem Ağına da entegrasyon söz konusu. Bursa, YHT yatırımı ile birlikte sadece Ankara, İzmir ve İstanbula değil, aynı zamanda sistem ağı içinde Eskişehir-Konya-sivas ve Antalya ile de birbirine bağlanmış olacak. Şu anda YHT, Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir arasında çalışıyor, ama bir taraftan Yozgat-Sivas istikametine devam ediyor, bir taraftan da Eskişehir-Bursa-İstanbul ve aşağıya doğru İzmir bağlantılarının da yine bu harita içinde ne şekilde raylı sistem ağına Bursanın entegre olacağını da görebiliyoruz.
    
     -Gemlik önemli bir lojistik merkez olacak-
    
     İlçelerin raylı sistemle Bursaya bağlanacak olmasının da hedefleri arasında olduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:
     Mevcut Bursaray hattı, doğuda İnegöl, kuzeyde Gemlik ve Orhangazi, batıda Karacabey ve Mustafakemalpaşaya ulaşacak demiştik. Bu yönde çok büyük bir çalışma içindeyiz. Ancak burada bir orijinal fikrimiz var, ne kadar gerçekleştirebiliriz, bilemiyorum. Uzun mesafeler ve arazi eğimlerini dikkate alarak yaptığımız incelemeler sonucunda bazı hatlarda lastik tekerlekli vagon sistemlerinden faydalanma düşüncesindeyiz. Dünyada bu sistemi uygulayan ülkelerde nasıl yapılmıştır, nasıl sonuçlar alınmıştır, bu konuda incelemelerimiz sürüyor. Eğer Bursaya uygun bir sistem olduğunu kabul edersek, böyle bir sistemin de Bursa için gerçekleştirilmesine gayret edeceğiz.
     Yine, OSBler demiryolu bağlantısı, raylı sistem bağlantısına kavuşacak demiştik. Öyle de olacak. Çünkü YHTnin, Geçitteki ana istasyonu aynı zamanda bir lojistik merkez olacak. Bu lojistik merkezin, Gemlik Limanı ile OSB bağlantısı yapılacak. Gemliki lojistik merkez olarak düşünüyoruz. YHT yük bağlantısıyla Gemlik önemli bir lojistik merkez olacak. Gemlik Limanı Demir Yolu Projesinin startını inşallah bu yıl vermiş olacağız.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER