Cumhurbaşkanı Abdullah Gül:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: -Gün bugündür, işi şansa bırakmayın. Bu, (EXPO adaylığı) bir İzmir projesi değildir. İzmirin çok ötesinde, çok büyük bir projedir -İzmirin nüfusunun artışı, göç, birçok şeyi değiştiriyor ama İzmiri


İZMİR (A.A) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmirin EXPO 2020yi muhakkak alması gerektiğini belirterek, Gün bugündür, işi şansa bırakmayın. Bu, bir İzmir projesi değildir, İzmirin çok ötesinde, çok büyük bir projedir dedi.
     Gül, Crown Plazada düzenlenen EXPO Zirvesine katıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırımın da katıldığı zirvedeki sunumların ardından bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, İzmire her gelişinde EXPO ile ilgili neler yapıldığını yakından takip ettiğini söyledi. Şimdi de bu fırsatı değerlendirerek, neler yapıldığını gözden geçirdiklerini belirten Gül, şöyle devam etti:
     İzmirin Türkiyede farklı bir anlamı vardır, Türkiyenin gerçek anlamda batıya açılan şehridir. Metropol, kozmopolit, çok çeşitliliği olan, geçmişe dayanan büyük değerleri olan ve bugüne taşıyan, turizm, ticaret, tarım, her bakımdan çok önemli. Türk demokrasisinin sesinin en önemli çıktığı bir şehirdir. İzmir bu önemini hep korumakta ve koruyacaktır. İzmirde yaşayan herkesi çok daha ayrıcalıklı düşünmeye ikna etmeye çalışırım. İzmirin nüfusunun artışı, göç, birçok şeyi değiştiriyor ama İzmirin değeri, güzel, şirin bir şehir olması hiç azalmaz.
     Özellikle son büyük projeler, otoban, hızlı tren, havaalanının genişlemesi gibi tüm bunlar, Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırımın gayretlerini yakından takip ediyorum. Birçok noksanlıkları giderecek bunlar.
    
     -Muhakkak bunu kazanmak lazım-
    
     Daha önce EXPO 2015e aday olan kentin şanssız bir şekilde bu yarışı kaybettiğini ifade eden Gül, bu şanssızlıkların İzmirden değil, Türkiyenin o günkü şartlarından kaynaklanan şanssızlıklar olduğunu söyledi.
     Bütün bunlardan ders alarak 2020yi muhakkak kazanmak gerektiğini vurgulayan Gül, Böyle bir çalışmaya girildiğini gördüm, bir ara bir rehavet vardı, ilk yarışı kaybetmenin moral bozukluğunu görüyordum. Böyle büyük bir organizasyonda ilk seferde kazanan yoktu. İzmirin bunu başaracak gücü olduğunu gördük ve neticede devlet, hükümet, bütün kurumlar olarak İzmir bir kez daha aday oldu. Üçüncüyü hiç düşünmemek, muhakkak bunu kazanmak lazım. Bunun İzmire getirdiği birçok fayda var; sinerji oluyor, herkesin varıyla, yoğuyla uğraştığı, işbirliği yaptığı bir hedef bu diye konuştu.
    
     -EXPO ekibine tavsiyeler-
    
     Herkesin işbirliği ve dayanışma içinde olduğunu gördüğünü vurgulayan Gül, bunun, bir İzmir projesi olmadığını söyledi. İzmir EXPOya ilk aday olduğunda da bunu söylediğini hatırlatan Gül, Bu büyük bir Ege, büyük bir Türkiye projesi. İzmirin şu mahallesinde mi, şu ilçede mi olsun gibi tartışmalar vardı ki bunlar küçük düşünmekti. Bu, bir Türkiye projesi, büyük ölçekte hareket ettiğimizde, bütün hazırlıklarımız en iyi seviyede yapılacaktır dedi.
     Seçilen konunun çok iyi bir konu olduğunu, sağlık konusunun devletlerin, toplumların, kişilerin en önemli konusu olduğunu vurgulayan Gül, şöyle devam etti:
     Bu konuyu iyi işleyebilmek önemli, bu konunun ortakları çok. Birinci ortağı DSÖ. DSÖyü muhakkak bu işin içine sokun. BMden sonra en büyük örgüttür. Sağlık Bakanlığımız bunun için çalışmalar yapacaktır ama siz de İzmir olarak, sizin bir ortağınız gibi olmaları için gerekeni yapın.
     İkincisi, sağlıkla ilgili büyük şirketler var; hastaneler, cihazları üretenler. Bunları muhakkak bu işin içine sokun. Ne kadar lobiniz olursa o kadar etkin olacaksınız. Onun için onların da bu işte çıkarları olduğunu anlatın.
     Üniversiteleri sokun. Dışarıdaki üniversitelerin tıp fakültelerini bu işin içine sokun. Doktorların uluslararası kuruluşları vardır, doktor derneklerini bu işin içine sokun. Bütün bunların hepsi İzmir için uğraşan birer lobi kuruluşumuz olsun.
     160 ülke var. Bazılarının kararları çok objektif olur, bazılarınınki başka süreçlerden geçer. Bütün bunları çok iyi öğrendiniz. Tabii ki işadamları çok önemlidir, ticaret, sanayi odaları önemlidir. İzmir EXPOsunun en önemli dinamolarından biri bu odalar.
     Dışişleri Bakanlığı bu işin kazanılmasında önemli bir güçtür, bu yüzden onların önerilerini dikkate alın.
    
     -Türkiyeye herkes koşarak geliyor-
    
     Türkiyeyi ziyaret eden başbakanlara, cumhurbaşkanlarına, dışişleri bakanlarına İzmiri desteklemeleri gerektiğini söylediğini anlatan Gül, Büyükelçiler güven mektuplarını verirken ya da ayrılırken ziyaretlerinde notlarını aldırırım, destek vereceksiniz diye. İşin bir devlet eliyle yürütülen kısmı vardır, bunun ötesinde size düşen işler de çoktur. Bunu burada daha fazla açmak istemiyorum. Her ülkeyi neredeyse üstünüze zimmetleyeceksiniz. Avrupadaki ülkelerin süreçleri resmidir, bazı ülkeler oyunu kimin kullandığını bile bilmezler, dolayısıyla onlarla yakından ilgilenmek, bilgilendirmek, yakın takip etmek bu komitenin görevidir diye konuştu.
     Türkiyeye herkesin koşarak geldiğini, imajının hep pozitif olarak yükseldiğini anlatan Gül, İstanbulda otellerde boş yer bulunmadığını, tüm bunların avantaj olduğunu ifade etti. Her zaman böyle olmayabileceğine işaret eden Gül, Ülkelerin sıkıntıları olabilir, bakın komşularımız büyük organizasyonlar şimdi yapamazlar ama mesela Atinada olimpiyatlar düzenlenmişti vaktiyle dedi.
    
     -Herkes işin içine girsin
    
     Olimpiyatlara, EXPOya, BM Güvenlik Komiserliğine tekrar aday olunduğunu belirten Gül, Gün bugündür, işi şansa bırakmayın diye konuştu.
     EXPO adaylığının bir İzmir projesi olmadığını, İzmirin çok ötesinde, çok büyük bir proje olduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:
     İzmir tekrar elden geçecektir, çok büyük altyapı yatırımları yapılacaktır. Bu, olimpiyatlardan da büyük bir organizasyon. Bunu almayı garantilediğinizde yapılacak çok büyük yatırımlar vardır. O bakımdan çok büyük düşünmeniz gerekiyor, çok büyük çalışmalar yapmanız gerekiyor.
     Geçen sefer İnciraltı bölgesiyle ilgili imar yasasının noksanlığını hep hissetmiştik. Bir taraftan bu kanun da geçti. Dolayısıyla hiçbir eksik yok. Her türlü devlet, hükümet, kamu desteği arkanızda. Siz de üzerinize düşeni yapın. İzmir ve İzmirlilere düşen bazı destekler noksan kalmıştı. Bunu resmi seviyede değil ama İzmirlilerden daha çok İzmirli işadamlarından daha çok İzmirin büyük aileleri, büyük firmaları, büyük kurumları desteğinin noksan olduğunu fark etmiştim. Herkes işin içine girsin. Varsa ufak anlaşmazlıklar, kendi içinizde halledin. Ve bu sefer 2020 EXPOsunu İzmire ve Türkiyeye kazandıralım. 2013 yılına kadar ben bu işi yakından takip etmeye devam edeceğim. Her türlü desteğim arkanızda.
    
     -Diğer konuşmalar-
    
     İzmir Valisi ve EXPO Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç da EXPO için yürüttükleri çalışmalar hakkında sunum yaptı.
     EXPOnun Türkiyenin projesi olduğunu, EXPOların olimpiyat ve dünya kupalarından da önemli kişilerin katıldığı organizasyonlar olduğunu, bu nedenle İzmirde düzenlemesine büyük önem verdiklerini bildiren Kıraç, İzmiri fuarların şehri olmanın yanında, olimpiyatların da kenti yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
     Kıraç, EXPO yarışında teması en güçlü adayın İzmir, Türkiye olduğunu, resepsiyonlarda karşılaştıkları birçok delegenin de bunu dile getirdiğini, bundan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
     İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Cumhurbaşkanı Abdullah Güle, hem Dışişleri Bakanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı döneminde EXPO konusuna büyük destek verdiği için şükranlarını ilettiğini söyledi.
     EXPOyu kentin ve kentlinin geleceğinin kurgulanması adına fazlasıyla önemsediklerini dile getiren Kocaoğlu, Tüm kalbimizle EXPOyu istiyoruz. Bu zorlu yolda her zaman bizim yanı başımızda olan, destekleriyle bize güç veren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, değerli bakan ve bürokratlarımıza İzmir halkı adına şükranlarımızı sunuyorum. İzmirin geleceğine yeni harçlar koymaya devam edeceğiz diye konuştu.
     İzmir Valisi Cahit Kıraç, Cumhurbaşkanı Güle Osmanlının EXPOya katılım illüstrasyonunu hediye etti.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Fazilet Özer
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER