TZOB: Kurbanlık fiyatları büyükbaşta yüzde 24,5, küçükbaşta yüzde 5,1 arttı


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 24,5, küçükbaşta ise yüzde 5,1 oranında arttığını söyledi. Hayvan fiyatlarının enflasyonun üzerinde arttığını belirten Bayraktar, döviz kurunda da büyük bir yükselme olduğunu, bunun hem ithal hayvan maliyetlerini, hem de girdi maliyetlerini arttırdığını belirtti.

TZOB Başkanı Bayraktar, birliğin genel merkez binasında kurbanlık fiyatları hakkında basın toplantısı düzenledi. kurbanlık fiyatlarının illere ve canlı ağırlığa göre değiştiğini belirten Bayraktar, fiyat aralığının hayvan başına büyükbaşta 2 bin 700 lira ile 14 bin lira arasında, küçükbaşta ise 400 lira ile bin 400 lira arasında değişeceği, canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 12 ile 22 lira arasında, küçükbaşta kilogram başına 9 lira ile 19 lira arasında olacağını söyledi.

Ülke ortalamasına bakıldığında büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 15,5 lira, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 13 lira olduğu görüldüğünü kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı, İstanbul'un Anadolu yakasında 16-18 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-17 lira, Ankara'da 15-16 lira, İzmir'de 15 liradan satılıyor. Canlı kilogram fiyatı küçükbaş hayvanlarda İstanbul'un Anadolu yakasında 16-19 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-16 lira, Ankara'da 15 lira, İzmir'de 14 lira 50 kuruş-16 lira düzeyinde bulunuyor. Özellikle büyükbaş hayvan fiyatlarının artmasında, üreticilerimizin besiye koydukları hayvanların fiyatlarının yükselmesi etkili olmuştur. Ülkemizde Kurban Bayramı'nda 850 bin başı büyükbaş, 2 milyon 300 bin başı ise küçükbaş olmak üzere 3 milyon 150 bin hayvan kesimi yapılmaktadır."

"ÜRETİCİLERİMİZİN ELİNDE YETERLİ SAYIDA KURBANLIK HAYVAN VARDIR"

Üreticilerin elinde yeterli sayıda kurbanlık hayvan olduğunu belirten Bayraktar, Bu yıl da geçmiş yıllardaki gibi kurbanlık ithal edilmemesini istedi. Bayraktar, "Şu an itibariyle kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 230 bin büyükbaş, 3 milyon 830 bin küçükbaş hayvanımız bulunmaktadır. Yani yıllık ortalama kesilen büyükbaş hayvanın 1,5 katı büyükbaş, 1,7 katı da küçükbaş kurbanlık hayvan mevcudu vardır." bilgisini verdi.

Bu rakamların kimsenin kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacağını gösterdiğini vurgulayan TZOB Başkanı, ayrıca şunları aktardı:

"Ziraat Odalarımızla yaptığımız görüşmeler de bu verileri destekler niteliktedir. Yani, üreticilerimizin elinde yeterli sayıda kurbanlık hayvan vardır. Kimse, 'Acaba hayvan bulabilir miyim?' diye bir endişe yaşamasın. Bu yıl da geçmiş yıllardaki gibi kurbanlık ithal edilmemesi, üreticilerimizin ellerindeki hayvanları satması, mağdur olmalarının önlenmesi açısından önemli bir durumdur. Bu aynı zamanda hayvancılığımız açısından da önemli bir gelişmedir. Böylesine önemli bir dönemde onca ithalat söylemlerine rağmen kurbanlık ihtiyacının ülke içinden karşılanacak şekilde bir üretimin yapılabilmiş olması, gelecek açısından da umut vermektedir. Görüldüğü üzere geçen yılki talebin üzerinde kurbanlık hayvanımız vardır. Eğer satışlar beklendiği gibi olmazsa üreticilerimizin bayram döneminde satılamayan hayvanlarının, maliyetlerin altında yok pahasına ellerinden çıkmaması büyük önem taşıyacaktır. Bu durumda Et ve Süt Kurumu'nun üreticilerimizin satılamayan hayvanlarını bayram sonrasında uygun bir fiyata alması önem kazanacaktır. Bunun için yetkililerden beklentimiz, kurbanlıkları satamayan ve elinde kalan üreticilere yönelik belirleyecekleri alım fiyatlarını, üreticilerimizin yaptıkları masrafları da dikkate alarak kurbana özel belirlemeleridir. Bu durumda üreticilerimizin bir yıllık emekleri boşa çıkmayacak, mağdur olmaları engellenecektir."

"TAHMİNİ; 850 BİN BÜYÜKBAŞ, 2,3 MİLYON KÜÇÜKBAŞ HAYVAN KESİLECEK"

2015 yılı Kurban Bayramı döneminde tahmini olarak geçen yıla yakın 850 bin baş büyükbaş, 2,3 milyon da küçükbaş hayvan kesileceğini kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu:

"Kurbanlık için besiye alınan büyükbaş hayvanların 6 ay beslendiği düşünüldüğünde, 6 aylık yem masrafının hayvan başına ortalama bin 550 lirayı bulacağı hesaplanmaktadır. Bu hesapla, kesilecek olan 850 bin baş kurbanlık hayvan için toplam 1 milyar 317 milyon 500 bin lira yem masrafı yapıldığı tahmin edilmektedir. Kurbanlık için besiye alınan küçükbaş hayvanların en az 6 ay beslendikleri düşünüldüğünde, 6 aylık yem masrafının hayvan başına yaklaşık 300 lira olacağı tahmininde bulunulmaktadır. Tahmine göre, 2 milyon 300 bin baş küçükbaş hayvan için yapılan yem masrafı 690 milyon lirayı bulmuştur. Toplamda 3 milyon 150 bin baş kurbanlık canlı hayvan için üreticilerimizin 2 milyar liranın üzerinde yem masrafı yaptığı tahmin etmek yanlış olmayacaktır."

"850 BİN BAŞ HAYVANA HALKIN ÖDEYECEĞİ PARA 5 MİLYAR 270 MİLYON TL"

Bayraktar, ayrıca şu bilgileri de verdi:

"Ortalama 400 kilogram canlı ağırlığa sahip büyükbaş hayvanın, ortalama olarak 12 lira canlı kilogram fiyatından satılacağı düşünüldüğünde, Kurban Bayramı süresince kesilecek yaklaşık 850 bin baş hayvana halkımızın ödeyeceği para 5 milyar 270 milyon lirayı bulacaktır. Bir küçükbaş hayvanın ortalama 650 liradan satılacağı düşünülecek olursa, kesilecek yaklaşık 2,3 milyon küçükbaş hayvana halkımızın ödeyeceği para da 1 milyar 495 milyon liraya ulaşacaktır. Buna göre, halkımızın 6,8 milyar liraya yakın bir parayı kurbanlık almak için harcayacağı tahmin yapılabilir. Toplam olarak kurbanlıklardan standartlara göre elde edilecek derilerin ekonomik değeri yaklaşık 81 milyon lira olacaktır. Fakat kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp oluşmaktadır. Bu kaybın yüzde 20'ler civarında olduğu tahmin edilmekte, kaybedilen değer 16 milyon lirayı geçmektedir. 16 milyon liralık deri kaybı düşülecek olursa Kurban Bayramı'nda ekonomiye kazandırılan derinin değeri 65 milyon lira civarında kalacaktır. Bununla birlikte hayvanların bağırsak gibi iç organlarının büyük bir kısmı da değerlendirilmeyip atıldığı için, buradan da ciddi ekonomik kayıplar oluşmaktadır."

"SATIŞ YERİ KİRALARI ÇOK YÜKSEK"
Satış yerleriyle ilgili belediyelere seslenen Bayraktar, bu konudaki sitemini şöyle dile getirdi:

"Ülkenin birçok yerinde belediyeler satış yerlerini özel sektöre kiralıyorlar, onlar da çok fahiş fiyatlarla üreticilerimize kiralama yapıyorlar. Örneğin 2 bin liraya aldıkları bir yeri, üreticilerimize 5 bin-10 bin liraya kiraladıklarını biliyoruz. Bu durum ciddi mağduriyetlere neden oluyor. Üreticilerimiz zaten ne kazanıyorlar ki bir de buralara bu kadar para verebilsinler? Belediyelerden ricamız, lütfen buraları siz kiralayın ve uygun fiyattan üreticilerimize verin."

"KASAPLIK ÜCRETİ; KÜÇÜK BAŞTA 50 LİRA, BÜYÜKTE 250 LİRA"

TZOB Başkanı Bayraktar, kurban bayramlarının son yıllarda kasaplar için önemli bir gelir kapısı olduğunu belirterek, "Kasaplar; kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 50 lira, büyükbaşta ise 250 lira civarında para alıyor. Büyükbaş hayvanların en az yarısının kasaplar tarafından ücret mukabilinde kesildiğini düşünecek olursak, 425 bin büyükbaş hayvan için ödenecek meblağ 106 milyon lirayı geçecektir. Aynı şekilde küçükbaşların yarısının kasaplar tarafından kesildiği düşünüldüğünde, 1 milyon 150 bin küçükbaş hayvan için ödenecek meblağ da 58 milyon liraya yaklaşmaktadır. Buna göre, vatandaşlarımız, kurban kesimleri için kasaplara toplamda 164 milyon liraya yakın bir para ödemektedir." ifadelerini kullandı.

"HAYVAN FİYATLARI ENFLASYONUN ÜZERİNDE"

Basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 24,5, küçükbaşta ise yüzde 5,1 oranında artmasının sebebinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Maliyetlerimizin yüzde 60'ı hayvan fiyatı ile ilgili yüzde 30'u yem fiyatları ile ilgili diğer yüzde 10'uda işçilik ve diğer masraflarla ilgili. Hayvan fiyatlarına baktığımızda, enflasyon üzerinde arttığını görüyoruz. Yem fiyatlarının da yine enflasyon üzerinde arttığını görüyoruz. Kesinlikle üreticilerimizin özellikle hayvan ve yem maliyetleri fevkalade yüksek olduğu için bu hayvan fiyatlarının artmasına neden oluyor. Yani maliyetlerimiz enflasyonun üzerinde seyrediyor. Kurda büyük bir yükselme var. Bu bizim hem ithal hayvan maliyetlerimizi arttırıyor hem de girdi maliyetlerimizi arttırıyor. Yani biz üreticilerimizin yem ihtiyacını üreterek sağlıyoruz. Burada ilaç, gübre, tohum gibi değişik girdiler kullanıyoruz. Bütün bunlar dövize endeksli olarak fiyatlanıyor. Bizim burada hem hayvan fiyatlarında destek sağlanması hem de girdi maliyetlerinin düşürülmesini ve vergi indirimini talep ediyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber TZOB: Kurbanlık fiyatları büyükbaşta yüzde 24,5, küçükbaşta... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER