İzmirden Türkiye Ekonomisine Bakış toplantısı

İzmirden Türkiye Ekonomisine Bakış toplantısı -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: ICANN, dünyada interneti 3 noktaya dağıtmaya karar verdi. Los Angeles, İstanbul ve Singapur. İstanbul, Avrupa, Ortadoğu ve Afr


İZMİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumunun (ICANN), dünyada interneti 3 noktaya dağıtmaya karar verdiğini, bu noktaların Los Angeles, İstanbul ile Singapur olduğunu belirterek, İstanbul, Avrupa, Ortadoğu ve Afrikadaki internet trafiğini toplayıp dağıtacak. Bu bizim için çok önemli bir gelişme, stratejik bir konudur dedi.
     Yıldırım, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Hürriyet Gazetesi tarafından Swiss Otelde düzenlenen İzmirden Türkiye Ekonomisine Bakış başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, 2003 yılında ABnin Türkiyeye tam üyelik için Maastricht kriterlerini şart koştuğunu, kriz sonrası artık bu kriterlere uyan AB ülkesinin kalmadığını, kriterlere uyan tek ülkenin ise Türkiye olduğunu söyledi.
     Yıldırım, Kriz nasıl terbiye etti adamları. Şimdi oradan ses çıkarmıyorlar, başka mevzulardan çıkarıyorlar. AB sürekli mazeret üretebilir. Onlar bu mazeretlerini üretmeye devam etsinler, biz de ülkemizi kalkındırmaya, insanımızın yüzünü güldürmeye devam ediyoruz. AB üyeliği ne zaman olur, o artık Türkiye bakımından önemini, önceliğini yitirdi. Çünkü Türkiye karşılıksız bir sevdanın mahkumu olamaz, kendi çıkışını, yolunu mutlaka bulacak ve hedefine mutlaka ulaşacaktır dedi.
     Türkiye ekonomisinin son 10 yılda sergilediği performans hakkında rakamsal verilerle bir sunum yapan Yıldırım, 2003-2013 döneminde bakanlık olarak kara yoluna 85 milyar liralık yatırım yaptıklarını, bu dönemde bölünmüş yolları üç kattan fazla artırdıklarını, demir yoluna 26 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini, gelecek 10 yılda demir yollarında başlamış, planlanmış projelere ayrılan bütçenin ise 45 milyar lira olduğunu söyledi.
     Türkiyenin dünya havacılık pastasındaki payının 10 yılda yüzde 0,42den yüzde 2,1e çıktığını, 131 milyon yolcuya ulaştıklarını, 2023 hedefinin 375 milyon yolcu olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
     Bazıları diyor ki ne lüzum var, İstanbula yeni havaalanı yapıyorsunuz, kaynakları çarçur ediyorsunuz, İstanbulu berbat ediyorsunuz. Bir şeyi görmüyorlar, dünya değişiyor. Servet batıdan doğuya doğru kayıyor, güzergahın merkezi de İstanbul. İstanbul en önemli aktarma merkezi haline geldi. Atatürk Havalimanının yüzde 60 kapasite üstü çalıştığını biliyor musunuz, bu sürdürülebilir bir şey mi- Bu projeyi de devletin bütçesinden para almadan yapıyoruz. Yatırım miktarı 14 milyar lira. BMye üye 65 küçük ülkenin milli gelirinden büyük. Türkiyenin 1953deki milli gelirinden de büyük.
     İzmir-İstanbul otoyolu güzergahında, İzmit Köprüsü için ilk kule kazıklarının 24 Martta çakılacağını, yolun 2015de açılacağını, Boğazda üçüncü köprü ve ikinci tüp geçidin de aynı yıl hizmete sokulacağını anlatan Yıldırım, İzmir için de önemli hedefler koyduklarına işaret etti.
     Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
     İzmir önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiyenin ikinci büyük ekonomisi olacak. Tüm çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz, hedefi böyle koyduk altyapıyı buna göre hazırlıyoruz. Son 10 yılda İzmire yapılan yatırımlar 9 milyar 560 milyon lira. Bunun 3 milyar 800 milyonunu bizim bakanlığımız yaptı. İzmir ile alakalı başlattığımız projelerin miktarı 34 milyar lira. Başlamış 17 tane proje var.
     Siyaset demek bizim için hizmet demektir. Sert siyaset maalesef birliği kardeşliği zedeliyor. Onun için ortak payda hizmettir. A partisi, B ve C partisi fark etmez, ortak paydamız hizmetse mesele yok. İzmir için de Türkiye için de böyle.
     Yıldırım, İzmirde kruvaziyer limanı için açtıkları ihaleye teklif gelmediğini, projeye yapılan itirazları değerlendirerek tekrar ihaleye çıkacaklarını, havayolunda da İzmiri, İstanbul ve Antalyanın ardından en önemli bağlantı noktası haline getireceklerini ifade etti.
    
     -BTKnın yeni uygulaması-
    
     Bakan Yıldırım, Türkiyenin bilişim alanında yaşadığı gelişim hakkında da bilgi verdi. Ülkenin mobil teknoloji ve internet kullanımı bakımından Avrupada birinci sıraya yükseldiğini anlatan Yıldırım, tüketicinin mobil telefon operatörlerinin yaptığı kampanyalarla kafasının karıştığını, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) bunu çözecek yeni bir uygulama başlattığını söyledi.
     Yıldırım, Tüm bu rakamlarda bin dakika, 500 dakika. Sağa git, sola git, öne, arkaya git. Bunu koyacaksınız tık anında hepsini karşılaştırıp hangisinin daha avantajlı olduğunu söyleyecek. Bu da güzel bir hizmet, salı günü hizmete giriyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun mobil abonelere, cep telefonu kullanıcılarına mütevazi bir hizmetidir, buradan duyurulur. İlk duyuruyu yapıyoruz, hayırlı olsun dedi.
     Geniş bant internet kullanımında 2013 için 12 milyon hedefi koyduklarını, bugünden 19 milyonu aştığını anlatan Yıldırım, 5-10 yıllık hedefler koymanın akılcı olmadığını, artık günlük, saatlik hedefler koymanın gerekli olduğunu belirtti.
     İnternetin 1969da ABDde bulunduğunu, herkesin aynı yıl yapılan Aya seyahate odaklandığını, 40 yıl sonra bugün kimsenin Aya gidişi konuşmadığını ancak internetin hayatın vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Yıldırım, internet teknolojisi konusunda Türkiyeye çok güzel bir haberinin olduğunu dile getirdi.
    
     -ICANN, dünyada interneti 3 noktaya dağıtmaya karar verdi-
    
     İnternetin merkezinin Los Angelesda olduğunu, bütün internet trafiğinin burada toplanıp dağıtıldığını aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
     İnternetin yönetim merkezi işlevi gören ve internetin Birleşmiş Milletleri olan İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN), internet trafiğini 3 noktaya dağıtmaya karar verdi. İnternet senin mi, benim mi kavgası devam ediyor, baktılar olacak gibi değil bir karar aldılar. 3 noktaya bölüyorlar interneti. Los Angeles, İstanbul ve Singapur. Los Angeles, Kuzey ve Güney Amerikaya bakacak. İstanbul, Avrupa, Ortadoğu ve Afrikaya, Singapur da Uzakdoğuya.
     Bahsettiğimiz bölgelerdeki tüm internet trafiği İstanbulda toplanıp dağıtılacak. Bu tesadüf mü- Türkiyenin gücünü gösteriyor, iletişimde geldiği noktayı gösteriyor. Bu bizim için haklı bir gururdur. Bende keramet yok, keramet bu ülkenin geldiği yerdedir. Bu bizim için çok önemli bir gelişme, stratejik bir konudur. Kavşak noktası haline geliyoruz, hub merkezi oluyoruz.
     Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise PTT 1. Ligde hafta sonu oynanacak Göztepe-Karşıyaka derbisinde tüm taraftarları sağduyu ve hoşgörüye davet ettiğini belirterek, İzmirli hemşehrilerimizi sağduyuya, sükunete çağırıyorum, İzmire yaraşır, yakışır bir duruş sergilemelerini, barışın egemen olmasını diliyorum dedi.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Serdar Yılmaz
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber İzmirden Türkiye Ekonomisine Bakış toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER